Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да научим чужд език 5 пъти по-бързо?

Сугестопедията- уникален български метод за обучение

5
Снимка: Личен архив
Ще успеем ли да научим език по-лесно и по-бързо, ползвайки скритите възможности на човешкия мозък? Как можем да учим по метода на сугестопедията? Отговор на тези въпроси търсим с Митанка Тодорова, учител по английски език. Тя преподава по метода сугестопедия в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Този начин на обучение  използва скритите възможности на човешкия мозък. Създател на метода е проф. д-р Георги Кирилов Лозанов, (1926 – 2012)- български учен, психиатър, невролог, психолог и педагог, създател на сугестологията и сугестопедията. 


"Сугестопедията е уникален български метод за изучаване на чужд език. Той е съчетание от педагогика и психология и е оригинална система за ефикасно усвояване на знания по позитивен и спонтанен начин. Без стрес и напрежение, без умора, с помощта на изкуството, с помощта на класическата музика. Основава се на 7 задължителни закона – Любовта към хората; Свободата на избор; Убедеността на преподавателя, че нещо необикновено се случва, че неговите ученици могат да научат съответния чужд език; Многократно увеличен учебен материал; Ползва се златната пропорция, която се открива навсякъде в природата, в обучението тя се изразява като липса на индикатор на умора; Приложение на класическото изкуство и естетиката; Разиграват се ролеви игри, пее се на съответния език, танцува се. Частта чрез Цялото. Текстовете са преведени на съответния език, за да се улеснят обучаваните."

Кой може да преподава по метода сугестопедия? Снимка

"Преподавател сугестопед може да стане всеки човек, който е минал специално обучение. Обучението трае дълго време, преминават се няколко етапа. Много е важно да се работи в екип, да има съмишленици, да има с кого да общуват преподавателите, да обменят информация. Във Видин, за съжаление, няма колеги сугестопеди, всички са от другите по-големи градове – Варна, София…"

В чист вид ли ползвате метода на проф. Лозанов?

"Не, ползвам елементи на сугестопедия. Ползвам едно мое лично разработено помагало, което е необходимо на мен и на моите ученици, за да постигнем основната цел на обучението в 8-ми клас- това е успешното явяване  на външното оценяване по английски език. Ние се забавляваме в час, забавляваме се на английски език. Вече две години ползвам елементите на метода, до сега са минали четири класа при мен. На всички им е приятно, забавно. Това са първите 100 часа от обучението по английски език, след тях правя обратна връзка- въпроси, на които децата отговарят. Всички са много доволни. Децата сами казват: "Аз нищо не знаех, а сега научих толкова много."

Митанка Тодорова е изучавала италиански език по метода на сугестологията и само след четири дни, след общо 16 часа проговаря на италиански език.

Получава ли този метод международно признание?

"Още през 1978 година, сугестопедията е призната от ЮНЕСКО като най-добър, най-хуманен метод за обучение. За съжаление, много малко колеги използват този метод в преподаването си в държавните училища."

"Сугестопедията е наука за създаване на различни неманипулативни и нехипнотични методи на обучение както по чужди езици, така и по всички останали учебни предмети за всички възрасти на нивото на резервите - потенциалните, неизползувани възможности на мозъка/ума" - казва проф. Лозанов. Става ясно, че хипноза не се използва, а внушение?

"Не, хипнозата е отречена от самия създател. Да, внушението го има. То е, че всеки може да научи език или всякакъв друг предмет стига да се намери пътят до неговото съзнание, до неговите резерви. Различните хора учат по различен начин и сугестопедията предлага индивидуални пътечки до всеки един участник в обучението, спазвайки седемте закона."

Какво представлява самата структура на преподаването? Снимка

"Чрез игра, театър, музика. Музиката звучи като фон, слушаме Моцарт, Бах и Бетховен са най-често слушаните композитори. На фона на музиката на Моцарт учениците възприемат най-добре материала. Задължително се прави активен и пасивен концертен сеанс, като текстът се изчита от преподавателя на фона на музика, учениците следят текста, следят и превода. Втория път се изчита вече пасивно, те могат дори да си затворят очите, дори могат да рисуват, да мечтаят. След това се играят ролеви игри, диалозите се изиграват от самите участници, ползвайки различни атрибути- шапки, шалове, очила, те могат да приемат различни самоличности. Дори е хубаво да приемат различни самоличности, особено ако се притесняват, че не могат да научат езика, ако се притесняват, че ще се изложат. Когато не използват собствените си имена, а някакви прякори, те се освобождават от това притеснение. Влизайки в роля, те не се притесняват."

Подходящ ли е този метод за деца с дислексия, примерно?

"При дислексията човек има проблем с възприемането на писмен текст, а сугестопедията предлага по-лесно обучение не само по чужд език, дори само при слушане не е нужно да има писмен текст. Тук няма домашни, почти няма писане, освен, ако учениците не искат да си водят записки. Този метод е подходящ и за незрящи хора. За деца с аутизъм също е подходящ. Детето само за четири седмици става много по-комуникативно, по-спокойно."


Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“ на 25 януари слушаме песни за радиото

Радиото включено, силата на макс, настроението на шест- днес, на 25 януари-  Ден на Българското Национално Радио! Радиото е... верен приятел – с теб е навсякъде, носи ти настроение, можеш да му се обадиш, може да ти подари внимание, а защо не и хубави преживявания. Защото Радиото е една прекрасна емоция! То е събирателно за всичко..

обновено на 25.01.21 в 09:49

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Човешките истории в "Махалата на совите"

В дните около новата година ми се ще духовното да е с нас. Може би то ще ни подкрепи в тези превратни и нестабилни времена, а може би ще ни даде и отговори. За това избрах в коледно-новогодишните седмици да споделя с вас разговора ми с писателя Горан Атанасов. Горан е преподавател по литература и мой колега и следя пътя му от години...

публикувано на 14.01.21 в 11:40

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49