Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите сами правят ремонт на студентските си общежития

Студентски град
Снимка: БГНЕС

Студентите сами правят ремонт на студентските общежития. В общежитие 2, собственост на Техническия университет (ТУ), условията не са добри, според обитателите му:

Не заслужаваме да живеем в такива условия – убеден е Расим Джемил, който наесен ще е четвърти курс в специалността Софтуерно инженерство:

Стари са, на над 50 години. Ние сами си направихме ремонт на стаята. По стените имаше пет слоя тапети. Махнахме целия тапет. Боядисахме, сменихме балатума. Преди ремонта не се живееше в това общежитие. Имаше много дървеници и въпреки че няколко пъти викахме фирми да пръскат, те пак не изчезнаха.

Втори блок наистина е в тежко състояние. Това е блокът, който през май месец ще бъде опразнен, за да може и там да бъде направен ремонт, заяви в интервю за предаването "12+4" по програма "Хоризонт" доц. Борислав Дамянов – ръководител на "Студентски общежития и столове" на ТУ:

Към ТУ са ремонтирани блоковете с номера: 3, 12, 16 и в момента ремонтираме блок номер 14, който ще е първият блок с фотоволтаици на покрива. Всичко това се прави, с цел да се подобри животът на студентите. ТУ разполага общо с 10 блока или 15 входа. Блоковете в цяла България се ремонтират от отдел "Студентски общежития и столове“ на всеки университет със заделена част от средствата, които студентите дават за наем. 34 лв. за наем, топла вода и парно не позволяват да има луксозни условия. Нямаме възможност за повече. Всички пари за ремонт са заделени по някакъв начин.

Всяка година имаме някъде около 1500 човека недостиг на леглова база, но другите университети ни помагат, дават ни техни свободни места и ние настаняваме наши студенти в техните общежития, коментира Христо Шопов – ръководител на студентските общежития на УНСС:

Ние имаме фирма, която два пъти в месеца пръска срещу хлебарки, но действително има доста оплаквания от дървеници и това не е само при нас. Самите студенти викат фирми, които да пръскат. Ние имаме 12 блока. Имаме 4-5 блока, които са напълно ремонтирани, абсолютно всичко е сменено. За останалите блокове полагаме някакви грижи, за да може студентите да живеят колкото се може по-добре. Цената на наем е до 50 лв.

Цялото интервю с доц. Борислав Дамянов и Христо Шопов, както и репортажа на Андрей Борисов, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!