Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонт на видинския площад след срещата на архитектите с кмета?!

6
Колаж
Снимка: Радио Видин
Ще има ли ремонт на видинския площад след протеста на архитектите и срещата им с кмета на общината? Всички гледни точки в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН.

Срещата, която се проведе във Видин между кмета на общината и архитектите продължи точно два часа и предизвика наистина голям интерес. Доколко е била полезна обаче, е въпрос на гледна точка.

А иначе, самата среща започна с представяне на инвестиционната програма "Видин в следващия програмен период" и с нейната предистория.

Не веднъж е ставало дума, че проектът за обновяване на пешеходната зона във Видин предвижда премахване на съществуващата настилка и направата на нова. Дейностите по реконструкцията се финансират от Оперативна програма "Региони в растеж" и са на стойност 11 420 000 лева, припомни кметът Огнян Ценков. По неговите думи: 

"Срещат ни наши съграждани, които са заблуждавани, че площад "Бдинци" е щял да бъде изпълнен с асфалт. Щели са да бъдат премахнати фонтанът и паметникът на Трети Бдински полк. Изобщо това нещо не е вярно."

Дали технически е възможно видинският площад да бъде запазен, става ясно от обяснението на Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България: 
"Това, което имате тук като даденост, е един, смея да твърдя, шедьовър, градско изкуство. Нашата задача, като експерти, които бяха призовани от гражданско мнение, от необходимостта и от обръщението на нашия колега проф. Никифоров, и на хора, които са работили в големия екип тогава, направил зоната, да дойдем на място и наистина да видим дали технически е възможно площадът да бъде запазен. Материалите, от които е изграден, са наистина солидни и вечни. Обиколихме зоната от край до край и наистина на места, особено където е централният отток, където е имало чугунени решетки, с времето заменени с бетонови блокчета, там наистина площадът пропада. С един ремонт това лесно може да бъде поправено. Идеята ни е не да налагаме мнение, а да ви представим възможностите, които стоят пред вас, като Община. Ако площадът бъде цялостно реконструиран, това значи първо, едни огромни разходи и второ, загуба на това произведение на изкуството. Тъй като още не е сключен договор за финансовата помощ, все още не е късно да се разшири обхватът на проекта."   

В дебат се превърна разговорът между Петрана Бакалова, заместник председател на Камарата на архитектите в България и специалист по обществени поръчки, и кмета на Видин. Спорът беше за това какви са документалните механизми, така че да не бъде загубено финансиране, но пък и да не се правят излишни, дублиращи дейности. Архитект Бакалова заяви, че в случая е проведена обществена поръчка в разрез със закона за авторските права.

Според главния архитект на община Видин Ангел Недялков се налага цялостна реконструкция на пешеходната зона, защото: 
"Ремонт на парче няма как да се случи. С новия проект искаме да унифицираме и настилката, искаме да променим абсолютно всичко, което е под земята и да стане съобразно съвременните изисквания. Има някои неща, които трябва да се преживеят от гражданите и от търговците. Това неминуемо ще трябва да стане и то ще се случи." 

А кметът на Видин Огнян Ценков се обърна към архитектите с въпроса: 
"Ако вие с вашата намеса доведете до загубата на над 11 000 000 лв. за видинските граждани, кой ще поеме отговорността тогава? Защото точно това се цели в момента."

И отговорът на председателя на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов: 
"Ние не сме дошли да пречим. Ролята на Камарата на архитектите е да помага и да реализира проекти. Ние дойдохме да видим на място какво е състоянието единствено на настилката. Видяхме, че има възможности за оптимизиране на този проект, така че средствата да бъдат използвани по-оптимално."

Кметът Огнян Ценков заяви, че няма никаква възможност за промяна: 
"Няма как да се направи промяна на инвестиционните проекти, те са от 2013 година."

"Ако господин кметът има тази информация, че не е възможно да се реагира, някой целенасочено го е въвел в заблуждение", коментира Петрана Бакалова.

И ще завършим с проф. Иван Никифоров, чийто екип е изготвил и осъществил проекта за пешеходната зона и площад "Бдинци", реализиран през 1982 година. Според професора едно от най-хубавите неща на Видин е площадът: 
"Последните години непрекъснато пиша писма до кмета и до председателя на Общинския съвет с възражение за това, че не се поддържа както трябва площадът и че се допускат промени. Но това, което последно видях, като проект, надмина всичките ми очаквания. Тотално да се унищожи една ценност, която е постижение на една епоха отпреди 30 години, за мен това е престъпление или много голяма далавера." 

Още по темата относно реконструкцията на видинския площад чуйте в звуковите файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03