Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дубна- скок в бъдещето

Валентина Велева: "Човечеството е все още на ниво детски манталитет и все още се боричка ненужно с Природата"

10
Снимка: Колаж Ваня Минева


Своето звездно приключение преживя през това лято преподавателят по физика във видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" Валентина Велева. Тя посети с колеги физици Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия. Той е най-големият в Русия (и в бившия СССР) център за научни изследвания в областта на ядрената физика и физиката на елементарните частици. Световният научен център често в научните среди е наричан само "Дубна".

"Тази година се честват 60 години от основаването му като международна междуправителствена организация за експериментални и теоретични изследвания в областта на високите енергии, физика на кондензираната материя, неутринната физика и астрофизика. В научния комплекс работят 7 лаборатории, всяка от които по мащаб се равнява на голям академичен институт", разказва Валя.

Валя Велева с колеги в Дубна, Снимка: Личен архивВ Института за ядрени изследвания има: Лаборатория на физика на високата енергия- използва за работата си нуклотрон- свръх проводящ колайдер на тежки йони и поляризирани частици. NIСA предстои да бъде построен до 2020 година; Лаборатория по ядрени проблеми- "Джелепов"- изучава физиката на частици с висока и свръхвисока енергия и свойствата на неутриното; Лаборатория за ядрени реакции- провежда експерименти за установяване на физични и химични свойства на тежките елементи; Лаборатория по неутронна физика- т.н. експеримент "Байкал"- за улавяне на неутрино; Лаборатория по радиационна биология- IREN; Лаборатория по информационни технологии- Централен изчислителен комплекс от свръхкомпютри и Лаборатория по теоретична физика "Боголюбов".

Институтът в Дубна, Снимка: Валя Велева, Личен архивВ световноизвестния научен център със славянска усмивка са нарекли плувния си басейн "Архимед"... За изкушените от физиката посланието е ясно, а за позабравилите наученото в часовете по физика в училище, нека припомним закона на Архимед, според който потопеното във вода тяло е подложено на плавателна сила, равна на теглото на изместената от него течност...

"Беше страхотно лято. Дубна е невероятно място. Бях два пъти в ЦЕРН-  много е впечатляващо! Но в Дубна имах възможност да видя и да усетя постиженията на науката и тяхното приложение. В Дубна са открити пет нови химични елемента, които чакат потвърждението на научната общност и ще намерят своето място в таблицата на Менделеев. Бяхме допуснати в зала, в която се генерира антимагнитно поле. Бяхме в залите за лъчелечение и видяхме как се обстрелват с неутрони туморни заболявания. Показаха ни различни възможности за използване на неутроните", споделя Валя и обещава да разкаже за впечатленията си от Дубна на своите ученици. Нещо повече, подготвила им е и интересни физични задачи, които са свързани с видяното в Дубна. Любопитна съм да науча дали човечеството е на прага да намери начин за улавяне и контрол на енергии, над които до сега не е имало власт. Ето какво мисли Валя за това:

"Хубаво би било човечеството първо да поумнее, а после да върви напред и нагоре с научните достижения- за да използва енергиите за съзидание, а не за разрушение. За съжаление човечеството е все още на ниво детски манталитет и все още се боричка ненужно с Природата."

Галерия

Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50