Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Грос: Единственото, което Евросъюзът не може да донесе, е повече растеж

Проблемът с миграцията не може да бъде решен от ЕС, не можем да реформираме цялата Субсахарска Африка

Снимка: en.wikipedia.org

Мисля, че срещата в Братислава беше необходима. 27-те лидери трябваше да си изяснят как ще продължат отношенията както с Великобритания, така и помежду си. Истина е, че не може да се очаква нищо конкретно от подобен род срещи на върха, но беше важно за държавните ръководители да разберат как другите гледат на едни и същи проблеми. Лидерите трябваше в неформална обстановка да обсъдят помежду си кой какво всъщност мисли по редица въпроси, без някой да очаква от тях незабавно да гласуват решения. Това е начинът може би да се доближат до някаква обща визия за бъдещето.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ директорът на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос:

Очевидно е, че някои от решенията на тази среща на върха можеха да бъдат приети и без тя да се състои. Още преди това беше ясно, че България ще получи допълнително финансиране за външната си граница. Това има логика, след като границата с Македония вече е затворена и всички подозираха, че бежанците могат да се насочат към България, за да се опитат да прекосят там. Нямаше нужда от лидерска среща за този въпрос. За Ангела Меркел и Франсоа Оланд беше важно да покажат, че все още могат да отстояват общи идеи. В крайна сметка Германия и Франция са незаменими за постигането на какъвто и да било напредък в евроинтеграцията

Проблемът с миграцията не може да бъде решен от отделните страни-членки, нито от целия ЕС, защото не можем да реформираме цялата Субсахарска Африка, така че хората да искат да останат там, изтъкна Грос.

Германците също желаят колкото се може повече мигранти да бъдат държани извън европейската територия. Но ако имаш единна политика за охрана на външната граница, трябва да имаш и общ подход за приема на бежанци и нито една държава не може да абдикира от отговорност. Докато някои заявяват, че няма да участват, политическият проблем ще остане.

Досега Европа не е можела да изгради общи отбранителни способности извън силите на НАТО заради противопоставянето на Великобритания, изтъкна експертът.

Все още не е постигната договореност, но военното сътрудничество сега изглежда много по-реалистично, отколкото напредъка в икономическата сфера например. Не всичко е въпрос на ресурси. Европейците харчат малко пари за отбрана и освен това го правят неефективно, защото е поотделно. Затова например страна като България не може да развие модерни военновъздушни сили. Но ако цяла Европа задели, да речем, 1 % от брутния си вътрешен продукт, ще имаме 100 или дори 200 милиарда евро, с които да обединим военните си сили. Вечният въпрос е как те да бъдат интегрирани в НАТО. Но според мен всички биха приветствали по-силна Европа във военно отношение. Преди почти 60 години една от идеите беше изграждането на обединена Европа да започне от изграждането на единна европейска отбрана. Оказа се твърде политически чувствителна тема и проектът бе отхвърлен от парламента на Франция. Тогава се реши интеграцията да започне от икономиката. Сега като че ли се връщаме към първата идея.

По повод обещаното от 27-те лидери икономическо и социално развитие, работни места за младите чрез разширяване обхвата на т.нар. Европейски фонд за стратегически инвестиции, Грос коментира

Единственото, което Евросъюзът не може да донесе, е повече растеж. Това е нещо, което трябва да стане на национално равнище и работата да се свърши във всяка отделна страна. Приказките на лидерите за икономически ръст са по-скоро заклинания, отколкото реални действия на европейско ниво. Европейският фонд за стратегически инвестиции е интересна идея, но има много малък ефект в реалната икономика. Защото повечето проекти, финансирани от ЕС, биха се случили така или иначе. И не непременно в най-бедните страни. Но за политиците е добре да покажат, че вършат нещо. Ако искаме да говорим за икономически растеж, трябва да забравим за този план. Той няма да реши проблемите на Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!