Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е хореографът Ина Колева

Ина Колева: "Започнеш ли веднъж да се занимаваш с нещо, трябва до край да издържиш"

12
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота пишем заедно с една нежна и чувствителна жена, със смесена славянска кръв, с живи младежки мечти и светла душа. Тя се казва Ина Колева- хореограф и художествен ръководител на танцовата школа "Финес" в Монтана.

Седнали сме с Ина край езерото в центъра на града край Огоста. На крачка от нас лениво се плиска вода. Шумят дървета. Тичат деца. Разхождат се хора на всякаква възраст, привлечени от спокойствието на парка. Разказът на Ина за нейния живот започва от нелекото ни "сега", но още в първите минути тя преодолява с лекота хроничната тревожност на настоящето и ме повежда към нейното детство- при първите уроци по балет, първите спектакли, първите спомени за голямата сцена.

Първата роля на Ина е на малко момченце в спектакъла "Мадам Бътерфлай". Роля малка, но много важна за спектакъла. Болката, страданието на нейния герой и неговата майка толкова трогват публиката, че още от следващия ден петгодишната актриса става разпознаваема и на улицата я спират да я попитат тя ли е играла детето в "Мадам Бътерфлай". Въздействието върху нея самата на този дебют е толкова силно, че Ина си спомня и до днес как тогава си е пожелала тази магия да продължи завинаги. И пожеланото се сбъднало. Сцената вече над 50 години е много важна част от живота на Ина. Тя споделя този спомен за своите първи сълзи и първи аплодисменти с децата, които обучава в своята танцова школа.

Ина Колева, Личен архив"Всяко нещо е трудно, докато се научи. Когато се научи, то става приятно и лесно", казва хореографът и художествен ръководител на школа "Финес" и ми споделя, че това е един от първите уроци, които нейните танцьори научават. Другият важен урок е:

"Започнеш ли веднъж да се занимаваш с нещо, трябва до край да издържиш."

Тези уроци тя е наследила от своята майка и ги предава на своите ученици, а и на своето момиче- Ина е майка на актрисата Елен Колева. Елен от дете е ежедневно в танцовата зала с мама. Така, като Ина започва заниманията си с балет когато е само на пет годинки...

"Бях строга майка, бях много критична към нея. Тя бе много мъничка, когато загуби баща си. Налагало ми се е да бъда за нея и майка, и баща. Понякога съм си мислила, че не искам да е точно като мен, защото е трудно когато си човечен, когато си мечтател... Ставаш лесно раним и страдаш. Като майка не съм искала и не искам детето да върви по най-трудния път- през болки и изпитания...", признава Ина. Но сега нейното момиче е вече пораснало:

Ина Колева, Личен архив"Тя преодоля немалко тежки моменти. Понякога ми се струва, че е по-силна и по-мъдра от мен. Грижи се за мен. Сега сме си много близки- като приятелки близки. Тя е зодия Овен и когато вземе решение, не се отказва. Дори да не съм съгласна с нея, тя знае, че винаги съм и ще съм до нея и с нея. И в грешките, и в успехите. Защото, ако не майка й, кой друг ще я подкрепя безусловно?"

За човешките ни избори, за предопределеността на Съдбата, но и за волята да преминаваме през изпитанията с достойнство и ненакърнени мечти си говорим днес в "Калейдоскоп" с Ина Колева.

Една крехка, но несломима жена- актриса, майка, педагог и хореограф, свързала живота си завинаги със сцената.

Учениците на Ина Колева, Личен архив"За да запазим отворени сетивата си за красивото, може би трябва по-често да се вглеждаме в малките неща от живота. Защото те- уж малките неща в живота ни, са истинските. И ще се почувстваме щастливи", казва Ина Колева. Тя пречиства душата си от натрупаните огорчения чрез любовта си към изкуството. Сцената, танцът, нейните ученици от школа "Финес" я зареждат с чистата енергия на пресътворяването. Тя носи през трудното ни настояще този светъл дар и щедро го споделя с публиката, която притаява дъх в тъмния театрален салон в онези вълшебни няколко секунди преди началото на всеки спектакъл. Тази добра магия владее живота на Ина вече повече от 50 години. Почувствали са я всички, които общуват с нея и нейното изкуство.
Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50