Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев:

Първата вноска по дълга за АЕЦ „Белене“ - от бюджета или от заем с държавна гаранция

Снимка: БГНЕС

До дни Министерският съвет ще реши откъде ще бъдат осигурени парите за първата вноска по задължението на България към Русия по проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев на шестата регионална конференция "Енергийно Развитие в Югоизточна Европа: Енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж".

Преди дни стана ясно, че до края на годината България планира да плати на Русия 400 от 620 милиона евро задължение, определено от арбитражния съд в Париж за произведеното до момента оборудване за "Белене". По думите на Добрев, парите могат да дойдат от бюджета или от заем с държавна гаранция. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че сумата няма как да бъде осигурена от Националната електрическа компания, тъй като тя не разполага с нея. Според Петкова чрез извънсъдебно споразумение България може да договори с Русия лихвите по проекта да бъдат спрени, след като платим 400-те милиона евро.

Все още не е взето решение какво ще прави страната ни с произведеното оборудване за централата, стана ясно от думите на Петкова:

Това ще  бъде решение, което ще бъде взето от всички политически партии с консенсус
.
Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!