Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Емилиян Евдокимов, фотограф

Споделената красота в пейзажите на Емо

Емилиян Евдокимов: "По изгрев и по залез светлината е най-красива. Магическа. В тези мигове- преди и след изгрев, преди и след залез- се случва магията"

37
Снимка: Емилиян Евдокимов, личен архив


Днес в нашия Северозападен сборник с истории за живота разгръщаме електронните албуми с пейзажна фотография на видинчанина Емилиян Евдокимов. Емо е светлоок, спокоен, прибран в своите духовни територии млад мъж, който подрежда без суета и без много шумотевица живота си в трудния ни Български Северозапад. Фотографското оборудване на Емо е винаги в готовност- ако се отвори възможност за пътуване към някое интересно място. И макар да е избрал да живее край голямата река, Емо признава, че предпочитаните му обекти са планините.

"Гледката от планинския връх е първо победа над самия себе си- за да стигнеш до там се изисква усилие! Да, трудно е. Но точно това те кара да се почувстваш повече жив", признава Емо. И продължава:

Емилиян Евдокимов, личен архив"Снимам предимно по изгрев и по залез, когато светлината е най-красива, когато сенките са по-дълбоки, когато има повече драматизъм в сцената, когато контрастът и наситеността на цветовете са по-големи... Просто това е магическата светлина- в тези минутки- преди и след изгрев, преди и след залез- се случва магията."

Трябва да призная, че аз самата стигнах до Емо посредством неговите творби. Обичам да се отбивам в малката галерия на видинското читалище "Цвят", където, като в Дядовата ръкавичка, са събрани произведения на видински художници, скулптори, резбари, майстори на традиционните народни занаяти, поети, писатели, фотографи.

Емилиян Евдокимов, личен архивТочно там очите ми дръпнаха вълшебните зимни пейзажи на Емо- уловени вълшебни мигове от нашите български планини. И веднага поисках да видя човека, който е успял да постигне това вълшебство. Когато се намерихме и седнахме в студиото на Радио ВИДИН да си поговорим, разбрах, че Емилиян Евдокимов е още музикант и учител.

Моля Емо да открои най-важните си изяви пред публика като фотограф и той изрежда няколко свои участия във финални изложби на фотоконкурси: Вторият национален фотоконкурс "Панорама" Варна, януари 2015, където се представя с два кадъра; Фотоконкурсът "Усещане за планина- предизвикай себе си", състоял се в София през декември 2015, също с два кадъра; Фотоконкурсът "Моята Рила", категория пейзаж, София, февруари 2016 (два кадъра); Фотоконкурс "България- атрактивна туристическа дестинация", където е сред петимата победители във втория кръг при гласуването на публиката. Отличието е от юни 2016 година; Фотоконкурсът на фото форум "Manfrotto off road"- зимен пейзаж, София, май 2016 (два кадъра). За него и неговите снимки можете да научите интересни неща и на сайт  Little Bulgaria, а за да разберете защо бях толкова впечатлена от неговото фотографско майсторство, можете да посетите неговата страница във Фейсбук.

Емилиян Евдокимов, личен архивГоворим си днес в "Калейдоскоп" с Емилиян Евдокимов- фотограф, музикант, учител, мечтател... За изкачването в планината със статив и фотографска техника в раницата; за гледките, които спират дъха; за вятъра, студа и тежките мъгли, които са част от "работните условия" на фотографа в откритата планина; за удоволствието да споделиш уловените вълшебни мигове с приятели и непознати... И още- за портретното снимане; за художествената фотография и веселите снимки "за спомен" по всякакъв повод; за провокацията да "излъжеш" съзнанието си че летиш, докато управляваш камерата на дрон; за тръпката на репортажното снимане; за умението да пазиш вътрешния си духовен баланс, за силата да преодоляваш себе си и за мъдростта да дочакаш онзи миг от своя път, който ще е само твой... А за финал на този наш разговор Емо избра песента "Душа" на "Диана Експрес".
Вижте още

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10

Декоративни дръвчета - част от озеленяването на Видин

345 дръвчета са посадени във Видин след приключване на строителните дейности по централната градска част. От тях 202 са иглолистни и 143 са широколистни. С декоративен цъфтеж са 23. "Една част от видовете са предвидени да отговарят на критериите за алейни насаждения, тъй като са разположени като такива в пешеходната зона. Задават необходимата..

публикувано на 21.05.20 в 17:12

Ново село се връща към обичайното си ежедневие

Със заповед на кмета на община Ново село от 11 май 2020 г. бяха вдигнати нови забрани, с което животът в Ново село се връща постепенно в обичайното си русло. Все още купувачите влизат в магазините с маски един по един, но пред кафенетата вече се виждат групички хора – с чашка в ръка и все пак на известна дистанция. Досега в..

публикувано на 18.05.20 в 11:32