Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Маркин: "Истинският турист не жали себе си"

Снимка: Пламен Генчев

За туризма говорим днес в предаването "Еко Свят". Защото тази седмица отбелязахме Световния ден на туризма. Ще ви срещнем с инициатора на изложбата "Красива България", открита във Враца. Чистотата, туризма и режима на водата са сред темите на разговора ни с кмета на врачанското село Паволче. От утре, 30 септември, започват "Зелени дни 2016".

Световният ден на туризма тази година премина под мотото "Туризъм за всички". С председателя на видинското туристическо дружество "Бонония" Тошко Маркин си говорим за клубовете и за дейността, която развиват. Към дружеството има клубове по пешеходен, воден, ски и ученически туризъм, и на ветераните туристи. Близо 180 са членовете на дружеството. Всеки клуб си има календарен план и се ръководи по него.

"Тази система, която я вкараха в училищата да не правят разлика между екскурзия в чужбина и в България, и излет в общинските местности за отдих, 13 документа искат да се съберат. И учителите просто избягват тази разправия. Кой я е измислил, той не е помислил за масовия туризъм",
каза Тошко Маркин.

Тошко МаркинДецата няма кой да ги води сред природата, защото автобусите не пътуват редовно, както навремето например до Божурица. Не всички ученици имат коли, не всички деца имат с кого да отидат на излет сред природата.

"Истинският турист е човек, който обича природата, обича ходенето, който обича да не търси удобства. Даже ние римуваме турист с мазохист. Човек, който не жали себе си, който в студ, в пек, отива да изкачи един връх, да мине по даден маршрут, да се спусне със ските", казва Тошко Маркин.


Снимка: Природозащитен център НАТУРАНад 30 любители на природата във Враца се включиха в отбелязването на Световния ден на туризма като отидоха на поход до водопад "Боров камък". В Природозащитен център "НАТУРА" беше открита изложба на тема "Красива България", която включва постери и стари картини на туристически обекти. Изложбата е организирана от Жулиета Босилкова, турист и учител, сега в Средно училище "Васил Кънчов" в град Враца.

"Представени са туристически забележителности в България, а картичките са от една стара колекция, както са изглеждали Черноморието и туристическите обекти. Картичките са мои и от учениците от екоклуб "Таралежите". Една от жените им разказа за Враца, така че получиха и малко данни от историята на Враца", разказа Жулиета Босилкова.

Врачанското село Паволче е близо до Околчица и връх Вола. Селото е посещавано ежедневно от туристи.

Емил Василев"Болният въпрос е, че горе на Околчица се разруши абсолютно всичко. Имаше бунгала, ресторант. Ежедневно идват хора до къщата на баба Илийца в Челопек, до Околчица. Тия хора няма кой да ги посрещне горе. Нищо не коства да се направи едно ресторантче да отседнат хората, бунгала да преспят. Няма ги условията да приемем тия гости, да се почувстват добре дошли", коментира кметът Емил Василев.

В село Паволче има режим на водата. Проблемът е, че съседното село Челопек ползва водоизточника на Паволче, защото няма собствен.

"Особено сега септември месец е най- големият проблем. Ние имаме водоизточник, преди една година го открихме. Имаме вода, който ходи до Челопек и за Моравица, съседното село. Когато е малко водата за Моравица се спира, но за Челопек не може. Те нямат водоизточници. От местността "Крушовица" в балкана има вода, която идва за горната зона на Паволче и за Челопек. Но, като няма дъждове... Сега в двете села е страшно. Направен е график и водата се спира по квартали."

Най- драстично е положението в горната зона, където някои от хората имат по два часа вода, защото няма налягане.

Снимка: ДПП Врачански БалканЗа седма поредна година Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" заедно с Дирекциите на природените паркове Българка, Странджа и Русенски Лом и Държавно горско стопанство "Кости" ще вземе участие във фестивала "Зелени дни 2016". Събитието ще се проведе от утре, 30 септември до 2 октомври в пространството между Народния театър и площад "Александър Батенберг" в София.

"Целта на изложението е популяризирането на екологичния и селски туризъм, употребата на био продукти и храни, стимулиране на био производството в страната. Дирекциите на парковете ще представят възможностите за туризъм в защитените територии като и възможностите за организирането на образователни дейности с младежи и доброволци. Природозащитната и образователна дейност ще бъде демонстрирана с организирането на специално работно ателие "На среща с лешоядите", което ще се проведе на 2 октомври от 11.00 часа. Каним вашите слушатели да заповядат", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40