Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Катя Добрева, носител на званието "Най-добрият учител, когото познавам"

Катя Добрева: "Респектиращо приятелство- това е ключът към успеха за всеки учител"

7
Снимка: Катя Добрева, личен архив


Говорим си днес в "Калейдоскоп" с Катя Добрева, преподавател по български език и литература във видинското училище "Иван Вазов" и носител на званието "Най-добрият учител, когото познавам". Говорим за това как влиза един учител в живота на децата и кое е онова, което променя; как учителят лекува детските тревоги и как децата лекуват неговите; колко усмивки са нужни, за да бъде обяснено и запомнено едно сложно правило по българска граматика и с колко усмивки се отплащат малчуганите...

"Учим сложните правила с лесни рапчета. Децата ги обичат. Така им е лесно. Те обичат музиката, обичат да пеят, да танцуват, да се забавляват", разказва ми Катя и споделя своя рап-патент в усвояването на така плашещия учениците синтактичен анализ.

Повече от правилата и може би много по-трайно от всеки урок в сърцата на децата остава любовта на учителя.

Катя Добрева, личен архив"Те са много чувствителни, много интуитивни и веднага разбират кога един учител ги наранява и кога наистина ги обича. Обича като родител. Те ме правят жива. С тях забравям всички неприятни неща, които ми е поднесъл животът", убедена е Катя. Тя онаследява любовта към децата от своя баща, който е бил преподавател по руски език.

"Първата ми специалност е руска филология. Преди да завърша българска филология, бях детска учителка. Обикалях всички детски градини и преподавах руски език. С моя баща заедно подготвяхме откритите си уроци. Заедно ни посещаваха експертите по руски език. Времето в детските градини ми даде много. От опита ми с най-малките много неща пренесох в училището- настроението, забавното учене чрез игри, близката връзка с децата", спомня си Катя.

Катя Добрева, личен архивИ връща времето назад- при тимуровската команда "Черната стрела"; при организираното колективно гледане на буби- за да бъде купен телевизор за училището- за същото това училище, в което Катя работи и до днес; при онази екскурзия до морето, за която децата сами са отработили парите, но не само това- те са удържали и на обещанието да завършат с висок успех годината. Този педагогически модел Катя прилага и днес- защото любовта в работата с децата няма как да стане демоде:

"Моето място е там- в училището. Обичам моите ученици както обичам моите деца. Те са моите деца. Респектиращо приятелство. Това е. И мисля, че на всеки учител това трябва да е тайната."

Говорим си с Катя още за забавните истории от нейната практика- за неочакваните въпроси, за откровените оценки, за откритата и категорична привързаност, за положителния адреналин и за признанието, че тя за децата е "Златната рибка, която изпълнява желания".

"Какво повече му трябва на един учител? А и на всеки човек? Те са толкова спонтанни и толкова искрени", коментира Катя.

Катя Добрева, личен архивТръгнахме в разговора ни с Катя Добрева от признанието, което тя получи в края на миналата учебна година- званието "Най-добрият учител, когото познавам". Поговорихме за децата- за нейните ученици през изминалите години и за тези, с които работи сега. Нямаше как да не отворим дума и за нейния брат- Пламен Добрев. Наш колега и в училището, и в журналистиката. Пламен си отиде от този свят неочаквано, само на 35 години. Но за Катя той е част от живота й и сега и така ще остане завинаги.

"Той е с мен. Неговата усмивка, неговата елегантна самоирония, неговата откровена и силна поезия, неговите насърчителни думи при всеки труден момент в живота ми. Той е с мен. Аз вярвам, че той постоянно ми помага. Той е моят ангел", признава Катя. И затова и нейният най-важен урок към децата, с които работи днес, е:

"Няма нищо по-важно от това човек да е жив и здрав. Животът понякога поднася много лоши неща. Но човек винаги трябва да намира сили да стане. Не да се отчайва. И той ще стане, само ако истински го иска. Ще се изправи. По своя си начин. И ще продължи."

Галерия

Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10