Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за доброто

6
Снимка: Петя Генова

Доброто е като водата, каквито и препятствия да срещне, ще намери начин да ги преодолее - като ги прегърне, като ги заобича, като ги усмихне и им придаде нов смисъл. Такава е днешната история за доброто. Тя всъщност тепърва започва и ще разкажем за сега само първа глава от тази приказка. Преди дни в Берковица отвори врати Семейно-консултативен център (СКЦ), който със свой изнесен екип ще подкрепя нуждаещи се и в община Вършец.
Тази нова социална услуга в двете общини се осъществява с подкрепата и методическата помощ на УНИЦЕФ. Ето какво още ни разказа Анелия Петрова, ръководител на СКЦ - Берковица.
„Екипът работи от март тази година. Дейностите в центъра са насочени към дейности и подкрепа на най-уязвимите семейства и деца в риск на територията на община Берковица и община Вършец. Акцентът на работата ни е повишаване на родителските умения, за да се повиши грижата за децата в семействата. Да се намалят случаите на отделяне на деца от семействата и изоставянето им в институции. Създаване на условия за стимулиране на ранното детско развитие. Намаляване на случаите на ранните детски бракове и ранните раждания. Друга цел е превенцията на ранното отпадане от училище. Подкрепа на социалното включване и достъп до възможности за реализация на младите хора от уязвимите общности. 
В екипа на проекта работят един психолог, трима социални работници, трима социални сътрудници, медицинско лице и ръководител. Разполагаме и с лек автомобил за мобилната работа - за транспорт до болнични и други институции.”
Най-големият успех към момента е това, че вече са разпознаваеми като услуга и екип, смята Анелия Петрова. 
„Най-хубавото е, че сме на терен - при самите хора. Офисът ни се намира в кв. „Раковица”. За Вършец основен проблем към момента са ранните бракове сред ромската общност. За нашия квартал „Раковица” най-характерен проблем е, че много семейства са отишли да работят в чужбина и са оставили на отглеждане децата си при своите родители.”
Да се създаде доверие е много важно. 
„То се гради с времето. За момента, поне с хората, на които сме оказали помощ, смятам, че сме изградили база на доверие. Предстои ни още много работа с останалата част от хората. Държа да кажа, че работим не само с ромските общности, а и с всички, които имат нужда от подобен тип подкрепа, независимо от каква етническа група са.” 
Ходенето на терен, срещата с хората в нужда е тежка и отговорна задача, но в същото време -много вдъхновяваща. - разказва Теодора Генова, социален работник в СКЦ-Берковица.
„Аз съм най-младият член на нашия екип и тепърва прохождам в социалната работа. За себе си открих, че работата много ме радва - както много често казваме, социалната работа е призвание. Благодарна съм, че имам възможността да съм част от този проект. Уча се непрестанно от хората, на които помагаме. Ежедневните ми срещи с тях че карат аз да променям своя мироглед и да виждам как самите тези хора дават на нас не по-малко. Може би тук е моментът да благодаря на екипа на УНИЦЕФ и всички експерти, с които работим. Те ни предоставят тази възможност и ни подкрепят. Те са голямата движеща сила, за да се случи всичко това.”
През цялото време докато разговаряме Теодора се усмихва, видимо приема това не просто като работа, а като мисия. 
„Удовлетворяващо, зареждащо, мотивиращо е! Кара ме да вярвам! В наше време, поради една или друга причина, животът е доста по-различен. Дори и младите хора като мен изпитват напрежение и трудности. Но работата в тази сфера ме кара да мечтая и да вярвам, че нещата могат да се случват. Да вярвам, че аз самата имам какво да дам и чрез моите усилия мога да променя нещо. Вярвам, че са останали хора в България, има хора, които правят нещата така, както трябва да бъдат направени и да помагат с разум и със сърце.”
Предстоят още много работа, усилия за промяна на начина на живот, на навиците, на нагласите на хората както от тези периферни за обществото групи, така и на центъра на това общество. Слушайки членовете на екипа на СКЦ, не мога да не повярвам в промяната. Подай ръка, предай нататък, доброто понякога побеждава трудно, но винаги побеждава. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40