Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Нидал Алгафари

Нидал Алгафари: "Най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек, е да срещне сродната си душа"

16
Нидал Алгафари във Видин
Снимка: Колаж Ваня Минева


Трополи по козирката пред входа на познат видински хотел есенният дъжд. Седнала съм край една от външните масички, топля пръсти на чаша чай и се опитвам да върна онова ми настроение отпреди няколко дни, когато на същото това място очаквах пристигането във Видин на Нидал Алгафари. Искам да ми се получи, за да ви пресъздам по възможно най-точния начин онази разбърканост в мислите ми, настъпила преди срещата с автора на първите две книги от планирана трилогия, които се казват така: "Боже, защо Господ лъже!"- първата и "Аллах, милост нямаш ли?"- втората.

Между сиво-белите корици на първата книга, още в самото начало, ви посрещат две твърдения: Библейският цитат "По делата ще ги познаете!" и максимата от Корана: "Аллах съди по намеренията!" А под тях е естественият и прям въпрос на автора: "На кого да вярвам?" В предговора на тази книга първа ще намерите и споделената отправна точка на Нидал Алгафари:

Нидал Алгафари сред читатели във Видин, Снимка: Ваня Минева"Българинът е намирал божественото в първичното. Във водата, огъня, животните, растенията и ги е почитал, и е търсил сближаването с тях. Това са правили и калушарите, някъде ги наричат русалии- хора, които са лекували с мисъл, танц и билки, вярвайки ненапразно, че Бог е във всеки от нас. Във всяка тревичка или твар. Българинът дълбоко в себе си е знаел и знае, че е част от Бог и Бог е част от него. С това искам децата ми Александра и Николай да се гордеят! Съпругата ми Мадлен допира всеки ден Бог, като говори не само с телата на хората, идващи при нея, а и с душите им. Тя знае, а от нея и аз, че няма грешни хора. Няма лоши човеци! Няма! Има неразбрани души! Хора, които погрешно възпитаното ни общество не разбира и за по-лесно отхвърля! Пожелавам ти, приятелю, приятно четене и се надявам, когато прочетеш и последния ред от първата част, да видиш Бог в себе си!"

Нидал Алгафари сред читатели във Видин, Снимка: Ваня МиневаЕто с такъв човек си говорим днес в "Калейдоскоп". За да бъде той част от мозайката на нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, отговорността е на неговата сродна душа- Мадлен Алгафари, която преди да стане неговата по-добра духовна половина, се е родила и отраснала в нашия край- във Врачанско.

Самият Нидал Алгафари е от майка българка и баща сириец. Затворил е съвсем наскоро вратата на своята 50-та година, а бърз поглед в справочните сайтове напомня, че е бил автор и режисьор на студентското предаване "Ку-Ку"; продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм "Ла донна е мобиле"; продуцент и режисьор на телевизионните предавания "Наблюдател" и "Анонси"; режисьор на документалния филм "Сирия- история и легенди". Бил е за около две години- от юни 2002 до май 2004 година, изпълнителен директор на БНТ. Работил е и като политически PR.

Нидал Алгафари във Видин, Снимка: Ваня МиневаВъв Видин Нидал Ахмад Алгафари пристигна, за да представи пред читатели първите две книги от своята трилогия, за които казах вече. Пристигна с надеждата в залата на видинската библиотека да има всякакви хора, но непременно и млади! Защо ли? Защото те- младите, са продължението на Света- на нашия, българския Свят и на още по-нашия, Света на човеците.

Към човещината в нас е обърната и втората книга от трилогията- "Аллах, милост нямаш ли?", в която преди да ни разкаже за саможертвата на живо вградената в мост Нур, авторът започва така:

"Паисие, не се срамувам от това, че съм българин!"

А това, което от нашия разговор в "Калейдоскоп" реших да ви цитирам е:

Нидал Алгафари сред читатели във Видин, Снимка: Ваня Минева"Най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек, е да срещне сродната си душа. И в името на тази сродна душа да отдаде целия си живот. Цялото битие на тялото си, на тленността си, за да бъде обичан и да обича. Това от моите книги ми се иска да стигне до хората. От срещата ми с читатели във Видин ще си запазя две неща, които изключително приятно ме изненадаха- начина, по който книгите ми бяха представени от Тодор Младенов, главен библиотекар в библиотека "Михалаки Георгиев" и интереса към моите книги на момичетата, за които в последствие разбрах, че са от 10 клас на видинската Математическа гимназия. Искам моите книги да стигнат точно до тях- до тези млади хора, които са сега 10, 11 и 12 клас. Защото там те ще прочетат за любовта в онзи вид, в който техните пра-пра-пра баби са я усещали и ще видят, че няма никаква разлика от тази любов, която те чувстват в момента. И най-много от всичко ми се иска от тези книги те да разберат колко много неща има, с които да се гордеят, че са българки."

За всичко друго, за което си поговорихме с Нидал Алгафари- за връзката му с Българския Северозапад; за годините, които прекарва в Сирия; за това какво отключва у един тийнейджър потребността да общува с българска литература и негови любими автори стават Димитър Талев, Йордан Йовков, Елин Пелин, Димитър Димов, Пейо Яворов, Евтим Евтимов, Валери Петров; за режисурата и писането на книги- научете сами от прикачения звуков файл.

Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50