Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За паметта ни без паметници

От четири години родственица на полк. Стефан Илиев прави опити в родния му Видин да има паметен знак

Снимка: Радио ВИДИН


Изложба "Славната Бдинска дивизия. Свещени и паметни места по пътя на бдинци през Първата световна война 1915-1918" е подредена в Държавен архив- Видин. Фотоизложбата е подготвена съвместно с врачанския архив и е включена в плана на Националния комитет за честванията на 100-годишнината от Първата световна война. Изложбата ще остане във Видни до края на месеца.

Своя героична страница в историята на Бдинската дивизия през Първата световна война е написал полк. Стефан Илиев, командир 15-ти пехотен Ломски полк, загинал на 26 март 1917 година в контраатака при защитата на вр. Червената стена край град Битоля.

Полк. Илиев е роден във Видин на 29 юни 1869 година, подвигът му го нарежда сред националните ни герои, но не е съвсем познат за видинчани. Затова от няколко години неговата правнучка Емилия Кожухарова прави постъпки пред общинското ръководство да бъде поставен негов паметен знак, какъвто до момента липсва.

"Историята на опита ми да се направи нещо, за да бъде жива паметта на полк. Илиев във Видин е много дълга. През 2012 година, през месеците януари, август и ноември съм изпратила три писма- до кмета, до Общниския съвет и до областната управа. Нито едно от писмата няма отговор. Чак на 6 март 2013 година изпратеното до ОбС-Видин е заведено с входящ № 9200-6958. Писмото ми е аргументирано и придружено с подробни данни за биографията на полк. Илиев и воинския му път, и съдържа две предложения- първо, в честването на 2 юни в квотата за местни герои да бъде включено и неговото име. Второто ми предложение беше улицата, на която е бил домът му - ул. "Широка"-36, да носи неговото име..."

През лятото на 2013 година Елена Кожухарова се среща с общински служители от дирекция "Хуманитарни дейности", с които разговаря, но през септември същата година експерти от отдел "Култура" я информират, че предложението за преименуване на ул. "Широка" е неприемливо, с обяснението, че улицата е емблематична за град Видин, а полк. Илиев не е достатъчно известен на видинската общественост. Служителите са обяснили, че в случая е по-удачно нова уличка, в новостроящ се във Видин квартал, да бъде кръстена на името на полк. Илиев. Резултат отново няма.

През лятото на 2014 година следва среща с главния архитект, който е обяснил, че би могло на мястото, където е била родната къща на полк. Илиев, да бъде поставена паметна плоча. Проблемът е, че там сега има жилищен блок, а за да се постави плоча, според закона, е необходимо да се съберат подписите на всички живущи в блока. За Емилия Кожухарова това е невъзможно, защото живее във Варна и не е по силите й да обиколи всички входове, за да събере подписите на хората.

Другата идея на архитекта е да се постави плоча в Крайдунавския парк. Следва нова кореспонденция с отдел "Връзки с обществеността", в която Емилия Кожухарова изпраща още данни за полк. Илиев, свързани с биографията и отличията му. Последния обширен материал е изпратен на 28 февруари 2015 година- до момента няма нито отговор, нито отказ на направените от нея предложения.

Снимка"Душата" на 15-ти пехотен Ломски полк- така са наричали войниците своя командир полк. Стефан Илиев. Загинал е на 26 март 1917 година в последната си битка, в една от контраатаките за превземане на Червената стена. Преди да поеме командването на 15-ти пехотен Ломски полк, полк. Стефан Илиев служи в Трети Бдински полк, но не е съвсем позната фигура за видинчани. Да има паметен знак на полк. Илиев в родния му Видин, да бъде почетена достойно паметта на героя от Първата световна война- това е желанието на Емилия Кожухарова- негова родственица. Опитът й да стигне до общинското ръководство датира от 2012 година, досега отговор няма. Добър вариант според нея е да се сформира Инициативен комитет, което обаче е трудно осъществимо, защото живее далече от Видин. Иначе, с проблема са запознати от нsколко институции- музея във Видин, Патриотичен клуб "Бдинци", с Архива във Видин поддържа дългогодишна връзка:

"Те ми предоставиха една много ценна снимка на гроба на полк. Илиев, преди да бъде разрушен паметника му, благодарение на която успяхме в Прилеп да определим къде е точното място на гроба му... Много хора са съпричастни, но вероятно трябва да обединим усилията си, за да се случат нещата... Видин има достатъчно основание да се гордее с полк. Илиев не само заради това, че е родното му място. Заслугите му са изключително големи- наскоро историкът Иво Антонов изтъкна, че ако контраатаката на полк. Илиев е била неуспешна и е бил осъществен френският пробив на фронта при Червената стена, вероятно България би излязла една година по-рано от войната при изключително по-тежки и по-неблагоприятни условия. Наистина саможертвения му подвиг си е заслужавал, ако с тази цена е успял поне мъничко да облекчи участта на Отечеството. В този смисъл, той наистина е национален герой и е редно Видин, родното място на този герой, да се гордее с него."

И така- обобщавам:

Да има паметен знак на полк. Стефан Илиев в родния му Видин- това е желанието на Емилия Кожухарова- негова родственица. Тя иска да бъде почетена достойно паметта на героя от Първата световна война и има няколко предложения:

- да бъде преименувана улица "Широка", на която е била родната къща на полковника /устният отговор е, че улицата е емблематична за града и не е удачно да бъде сменено името й/;

- на мястото на къщата, в която е роден, или в Крайдунавския парк, да бъде поставена паметна плоча/законовото изискване било да се събере подписка от живущите- в случая жилищен блок в к-с "Крум Бъчваров" 22;

- да бъде споменавано името му в квотата за местни герои по време на тържествена заря на 2 юни /отговорът- нямаме военно формирование, затова и няма тържествена заря, при която да се четат имената на героите на България?!?/

Опитът на Емилия Кожухарова да стигне до общинското и областното ръководство датира от 2012 година, досега писмен отговор от нито една институция няма.

Емилия Кожухарова пише книга, която съдържа биографични данни, снимков материал, воинския път на полк. Стефан Илиев, който съвпада с бойния път на 3-ти Бдински полк. Ще бъдат включени и неизвестни досега документи, предоставени от Държавен архив- Видин. Очаква се книгата да излезе от печат за 100-годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев- 26 март 2017 година. Биографичната справка за полк. Стефан Илиев може да прочетете тук .

Междувременно, преди дни Общинският съвет в Белоградчик даде съгласието си за изграждане на паметник на полковник Стефан Илиев. Решението е от 29.09.2016 година. На кмета на община Белоградчик е възложено да предприеме необходимите правни и фактически действия община Белоградчик да кандидатства пред Министерство на отбраната за финансиране и изграждане на военен паметник на Полковник Стефан Илиев, командир на 15-пехотен Ломски полк. Определено е място за изграждане на паметника, допуска се и предварително изпълнение на решението.

"Във връзка с предстоящото честване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея и изложеното в приложените писма от Николай Ненчев- Министър на отбраната и Емилия Кожухарова, се предлага да се кандидатства за финансиране и изграждане на военен паметник на Полковник Стефан Илиев, командир на 15- пехотен Ломски полк"- се посочва в мотивите. 

И в Лом се подготвят да отбележат 100-годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев на 26 март 2017 година. С организацията се е заел проф. д-р Иван Гаврилов. Честването включва панихида и откриването на две паметни плочи- едната, посветена на битките при Чеган, със стих от бойния химн "Ломци на Чеган", втората - на полковник Стефан Илиев, с думите му, с които е повел любимите си войници в атака. Предвижда се и среща с граждани,  музикална програма и концерт на Володя Стоянов в читалището.

Сега ние сме на ход, защото от нас зависи дали героите на Видин ще продължат да тънат в забрава!
Паметта е наш дълг! Защото ТЕ воюваха и дадоха живота си, за да ни има всички нас. И ние ли трябва да воюваме, за да ги помним?!?
Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР