Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой следи за качеството на питейната вода

Снимка: Радио ВИДИН

За качеството на питейната вода говорим в предаването "Еко Свят" днес. В общините Берковица и Вършец се провеждат обществени обсъждания на пилотен Областен план за развитие на горските територии. Нова екопътека изгражда Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Радио ВИДИН организира фотоконкурс "Песента на есента" по повод 23 октомври- Денят на видинската екология. В журито са видинският фотограф и еколог Богомил Петров, Полина Тодорова и Светослав Цветанов от медията.

"Интересът към фотоконкурса е много голям. Конкурсът е на тема "Песента на есента". Може да изпращате снимки, които са свързани с есента, с красивото през този сезон, може в тях да присъстват животинки, национални обекти, паркове, хора, няма никакви граничения. Няма и ограничения във възрастта. Всяка снимка има някакъв заряд, има някакво действие, история. Не е задължително човек да разбира от софтуеър, фотошоп, нека да излезе снимката от душата му и от сърцето", каза Светослав Цветанов.

Изпратените снимки може да видите в албума Фотоконкурс "Песента на есента" на Фейсбук страницата на Радио ВИДИН. Една от наградите ще грабне именно фотографията с най- много харесвания. Не забравяйте, че конкурсът приключва на 19 октомври. Подробности за регламента може да намерите на сайта на Радио ВИДИН.

Европейската комисия напомни на България, че трябва да се справи със замърсяването на водите, причинено от нитрати.

Питаме видинчани каква вода пият?

Снимка"Минерална, от чешмата не е хубава. Просто вкусът се усеща... Много от хората пият от извори, аз вярвам на водопровода... Купувам от магазина минерална. По- миналата седмица беше мътна почти две седмици, ръждава беше и това ме притеснява... Обикновено си купувам минерална, даже два пъти съм получавала разстройство като пия вода от чешмата. Като пия вода след половин час почва да ме боли стомах. Минерална, от чешмата почти не пия... Пия от чешмата, спокойно си пия, няма ми нищо..."

Европейската комисия /ЕК/ предприема правни действия срещу държавите, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на Европейския съюз /ЕС/. Тези решения обхващат различни сектори и области на политиката на ЕС и имат за цел да осигурят правилното прилагане на европейското право в интерес на гражданите и предприятията. В област "Околна среда", Комисията иска от България и Словакия да се справят със замърсяването на водите, причинено от нитрати. В срок от два месеца България трябва да уведоми ЕК за мерките, които са предприети, за да отстранят недостатъците. В противен може да бъде предявен иск пред Съда на Европейския Съюз.

Стриктно се спазват нормите, възприети от ЕС, обясниха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Видин, която контролира качеството на питейната вода. Системата е компютъризирана и се касае за изследване на показатели по периодичен и постоянен мониторинг, който се осъществява на 100 % от ВиК- дружествата, които подават водата към населението, като контролно се вземат още 50% от този мониторинг от РЗИ.

"Във Видинско няма и ние никога не сме имали завишени нитрати в нито един централен водоизточник", обясни д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Обществено здраве" от РЗИ- Видин.

СнимкаОбществено обсъждане на пилотен Областен план за развитие на горските територии за общините Берковица и Вършец се извърши тази седмица в няколко населени места. Документът е разработен от неправителствената организация WWF и е част от програмата на Министерството на околната среда и водите за картиране и инвентаризиране на екосистемните услуги на територията на цялата страна.

"Настоящите обществени обсъждания на територията на Държавно горско стопанство- Берковица са част от пилотен проект, наречен PoliciES от програмата на Министерство на околната среда и водите за картиране и инвентаризиране на екосистемните услуги на територията на цялата страна. Проектът има за цел да изработи и да идентифицира екосистемните ползи от територията на горите на това държавно горско стопанство", каза Георги Стефанов, ръководител програма "Климатични промени и Зелена икономика" към WWF- България.

До 2019 година всичките екосистемни ползи и услуги трябва да бъдат инвентаризирани и картирани. Това е и европейски процес, затова и българското правителство е осигурило ресурс. Този пилотен Областен план за развитие на горските територии цели именно намиране на най- добрите и балансирани решения за горските проблеми.

Снимка: ПП Врачански БалканУтре, 14 октомври, в село Очин дол, община Мездра ще бъде открита нова тематична екопътека. Инициативата е на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Дирекцията ще дари и нов оброчен кръст.

"На 14 октомври 2016 година от 13.00 ч. в село Очин дол, община Мездра ще бъде открита нова тематична екопътека. Наследствената пътека ще запознава посетителите с историята на селото, местните обичаи и оброчни места, флората и фауната в района. Началото на пътеката е пред Младежкия еко лагер в селото, където ще бъде отбелязан и оброкът на св. Петка. Маршрутът е кръгов и е подходящ и за по- малки деца", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

На 14 октомври, когато Православаната църква отбелязва Петковден, Дирекцията на Природния парк ще даде курбан.

Дирекцията на Природния парк във Враца е и сред организаторите на фестивала "Традиции и родова памет", който започна днес в махала Старо село на с. Миланово. Фестивалът ще продължи три дни, през които публиката и гостите ще могат да видят съхранените обреди и обичаи на населението от селата в района на Искърското дефиле.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40