Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С един изстрел- в десетката!

Веско от Безденица: "Важно е човек да прави това, което умее най-добре, което му харесва, и да го прави с любов"

11
Снимка: Радио ВИДИН



Във фермата на Веселин Гоцов в монтанското село Безденица сме. Веско е от онези млади хора, които освен че знаят какво правят, знаят и как да го направят, затова и вече 16 години неотлъчно e до животните- стадо от овце и кози- общо 360 на брой. Обича ги и е убеден, че всичко трябва да се прави с любов.

Веско е завършил средното си образование в Монтана- по професия е "мебелист", след това завършва ветеринарния техникум в Ловеч. Известно време работи като охранител, но "просветлението" за него идва през 1998 година, когато разбира, че нещото, с което иска да се занимава, е да отглежда животни. 

СнимкаКошарата му е нависоко, в местността Хумата, оттам се открива прекрасна гледка към реката, към селото и земите наоколо. Сам е построил кошарата, като всяко едно дърво е минало през ръцете му... Развъжда овце основно от Реплянска порода, стадото му е в постоянно движение, но смята, че смесеното стадо е успешният фермерски модел.


Долу, в селото, Веско си е изградил млекопункт, с две вани, в които разделя млякото, което дои заедно с пастира си. В почивните дни помага и синът му- шестокласник, който поне засега върви по стъпките на тати.

Пролетта на 2015 година Веско стана популярен с една печална история- трактор с 30 тона товар в прикачено ремарке, премаза 24 от животните му на моста в с. Безденица- сутринта, когато ги е изкарвал на паша. При проверката е установено, че не е работела спирачната система на трактора, но година и повече, фермерът не е получил обезщетение- нито морално, нито материално:

"Търся си правата, изплатиха ми по "Гражданска отговорност" на тракториста някаква сума и толкова. Единственото, което ми остава, е да заведа гражданско дело, за да получа чисто емоционално удовлетворение- да разбера, че има справедливодст... Ценни животни, бременни- трагедия, но....здраве да е, след случая ги увеличих- оставил съм си 80 шилета и 40 ярета...."

Трикрачка не може да ходи със стадото, но си пасе кротко около кошаратаСега стадото на Веско е от 360 животни и това е богатството му. Грижи се за тях от 2000-та година, и им е посветил цялото си време. Сам се грижи и за здравето на животните си, защото е ветеринарен техник. Грижи се и за козичката Трикрачка, която вече не може да ходи със стадото, затова си пасе около кошарата и "досажда" на кучетата.  Веско си има и верни помощници- кончетата Букет и Флайт, а кошарата се охранява от повече от 20 кучета. Основните пазачи на стадото са два кангала- Хера и Херакъл, Големия е "вълкодав", има и питбули, но голяма част от четириногите просто са имали щастието да пресекат пътя на Веско.

Веско си живее на село и се чувства щастлив... И нещата му се получават, защото освен всичко друго, сред ежедневните му ангажименти намира място и хобито му- спортът- затова и първото нещо, което е направил, когато е взел решение да строи ограда, е успоредка, на която да си тренира. Боксовата круша на входа на кошарата обаче е първото нещо, което виждам.

"Чувствам се щастлив, защото осъществих мечтата си- да си изкарвам прехраната сред природата, като волна птичка... С решението си, с един изстрел уцелих десетката- животни-любов-природа-спорт. Затова съм доволен, затова съм и щастлив... Съчетават се нещата... Най-важното нещо е човек да прави това, което умее най-добре, което му харесва, и да го прави с любов- това е и гаранцията за успех!"- казва Веско.

Имал е и няколко срещи с вълци, за които казва, че са красиви и интелигентни животни, но предпочита да стоят по-далече от стадото му. Съветът му към хората, които решат да се занимават с животни е да проучат пазара и района, където ще ги отглеждат... А дали ще затвори цикъла на производство и как точно си го представя- чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50