Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е проф. д-р Веселин Борисов

Веселин Борисов: "Никога по-често не са изниквали в мен образите на баща ми и на майка ми колкото сега- когато ги няма…"

19
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота пише своята страничка нашият земляк проф. Веселин Борисов. Възможността да си поговорим с него се отвори след поканата към професора от видинското читалище "Цвят", Дружеството на писателите във Видин и младежкия литературен клуб "Иван Деспотов", с ръководители Диана Сиракова и Ненчо Славчев. Проф. Борисов бе първият гост в читалищния литературен салон за новия творчески сезон. Ето как представи лекаря, преподавателя, академика и поета Диана Сиракова:

"Проф. Веселин Борисов е роден в белоградчишкото село Скомля. Започва медицинската си кариера като лекар в Белоградчик, а след това е асистент, доцент и професор в София и в Плевен; преподавал е здравна политика в Нов български университет; специализирал е здравна политика и здравен мениджмънт във Великобритания, Испания и Холандия; бил е директор на Научния институт по социална медицина към Медицинска академия, ръководител на Катедра по здравен мениджмънт, заместник декан на Факултет "Обществено здраве" и ръководител на първия в България академичен курс по здравен мениджмънт, председател на Борда на директорите на областните болници във Видин и Перник. 

Проф. Веселин Борисов във Видин, Снимка: Ваня МиневаБил е председател на Специализирания научен съвет по социална медицина, хигиена, професионални болести и токсикология към ВАК. На 15 април 2016 година проф. Веселин Борисов получи от Общото събрание на Българската академия на науките и изкуствата званието академик. А през юни 2016 година той стана почетен гражданин на Белоградчик, от където започва неговата професионална кариера на лекар.

През годините е бил хоноруван преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски" и в Нов български университет, член на Управителния съвет на БЛС, член на Борда на Югоизточноевропейския медицински форум, президент на Балканската асоциация по история и философия на медицината. Почетен лектор е на Университета в Лийдс, Великобритания. Научен ръководител на 14 докторанти. Основател и главен редактор на списанията "Здравна политика и мениджмънт" и "Медицински меридиани". Заместник главен редактор на международния ежегодник "Асклепий".

Проф. Веселин Борисов във Видин, Снимка: Ваня МиневаПроф. Веселин Борисов е автор на над 160 научни статии и на 36 книги в областта на социалната медицина, здравната политика и здравния мениджмънт. Въвежда и преподава за първи път у нас учебните дисциплини "Здравен мениджмънт и здравна политика", "Промоция на здравето" (1993), "Мениджмънт на организационната промяна" (1999) и "Мениджмънт на времето" (2001).  През 2001 година негова биография е публикувана в американското издание "Who is who in the world" ("Кой кой е в света"). Номиниран е от Американския биографичен институт за "Мъж на годината 2002". През 2004 година е носител на академичната награда "Панацея". Извън науката негови хобита са художествена литература (има публикувани 6 книги с поезия и есета), журналистика, джаз, видео импресии."

Проф. Веселин Борисов представи свои книги във Видин, Снимка: Ваня Минева

А ето как формулира своя най-важен житейски урок към читателите си университетският преподавател, лекарят, академикът, поетът, синът, българинът Веселин Борисов:

"Едно дърво има блестящи листа и много клони, защото има добри корени. За мен коренът е село Скомля. Там беше моят първи прозорец към света. И колкото повече минава времето, толкова повече в паметта ми изникват образите на този роден край. И трябва да призная, че никога по-често не са изниквали в мен образите на баща ми и на майка ми колкото сега- когато вече ги няма. Сега духовното ми общуване с тях е по-често и по-дълбоко от всякога. Изглежда това е закономерност. Възвръщането. Не връщане назад, а движение напред- към твоя свят, от който си тръгнал като дете, на който трябва да дадеш всичко и който трябва да пребъде напред в годините."

Пред видински читатели проф. Веселин Борисов представи книгите си "Шедьовърът на Бога"- поезия, спомени, есета; "Откровения срещу съмнения"- неволни афоризми; "Джазът"- есета и "Съмнението. Разкъсай веригите".

За това какъв подбор на стиховете на поета Веселин Борисов направиха момичетата от литературен клуб "Иван Деспотов" Елина Георгиева и Карина Петрова; какво попитаха читателите и как им отговори проф. Борисов; кои са според него големите имена на Българския Северозапад; защо е нарекъл една от книгите си, посветена на Белоградчишкия край, "Шедьовърът на Бога"; как вижда бъдещето на своя край- чуйте в прикачения звуков файл.

Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25