Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Иван Гаврилов: Профилактиката в онкологията е решаваща

Снимка: Йорданка Герасимова


"Международният ден за борба с рака на гърдата - 19 октомври, си е Международен ден, но борбата с рака на гърдата е всеки ден, всеки час, всяка секунда. Защото, ако ние разчитаме само на тези кампании, ние нищо няма да постигнем." Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН проф. Иван Гаврилов, началник на Торакалната клиника в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. Той добави, че международните кампании се правят не толкова да се обърне внимание на обществеността, колкото на институциите, че опазването на здравето на нацията е тяхно основно задължение.

"Гражданствено понятие е, че онкологичните заболявания не са лечими. Защо? Защото, когато липсват скринингови програми, заболеваемостта се открива в късен стадий. И до ден днешен около 30-35% са в III B и IV стадии, което значи, че шансовете за 5-годишна преживяемост са под 20-25%. И тогава гражданственото понятие, че онкологичните заболявания са нелечими идва от един единствен факт, че не са лечими последствията им. А пък нашето население е свикнало да има ясна клиника и тогава да ходи на лекар, тоест независимо, че моят живот мина с приказки за профилактика и профилактика съществува много отдавна и онкодиспансерите от 50-60 години са били на много по-високо ниво и онкологичната мрежа, то е възпитание, което касае и училище, и родителска среда, и най-вече общество, и отговорност. Поради тази причина борбата с рака започва още в детската градина. Детето, играейки си с количката, трябва да знае, че бебето, за да бъде здраво, трябва да бъде хранено, а храненето с майчино мляко е незаменимо, а за да бъде храненето с незаменимо майчино мляко, трябва да има здрава майка, със здрави гърди. Оттогава то вече ще има отговорност и т.н. Ето защо т. нар. здравеопазване и профилактика в онкологията е решаваща."

На преден план е първичната и вторична профилактика, каза проф. Гаврилов и добави:

"Първичната профилактика е начин на живот, който да не допуска ситуации, които могат да бъдат критични или допълнително рискови. Затова всички млади жени трябва да знаят, че раждането трябва да е своевременно. Ние учехме навремето, че след 26 години родилките, които раждат за първи път, се наричат  "възрастни първескини". И това е точно така. Нациите, които имат висока раждаемост, своевременна раждаемост, голям процент на раждаемост и същевременно продължително кърмене, почти не познават тези заболявания. Изразено в цифри на 100 000 души население ситуацията е следната: в България 87 на 100 000 души, в Западна Европа - 124 на 100 000 души, в САЩ - 163 на 100 000 души, тоест колкото повече се отива в урбанизирана страна с високо развити технологии и неприродосъобразен начин на живот, толкова е по-висока заболеваемостта."

27 на 100 000 души население е заболеваемостта в Япония. Обяснението е едно - навремено раждане, повече на брой родени деца, продължително кърмене и природсъобразен начин на живот. България е на едно от средните места в Европа, което не я поставя в изгодна ситуация, обясни проф. Гаврилов:

"Населението ни е застаряващо. Населението има все по-отчетлива тенденция да не ражда. И същевременно, изхождайки от факта, че няма ясна клиника в началните стадии, се създава възможност за липса на профилактика."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50

Предосмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици.    Днес,..

публикувано на 06.03.23 в 09:45

В „Музикална зона“ ще се возим без билет на „Трамвай № 5“

Контрольорите ще бъдем ние ;) Ще направим бърз контрол на култовата някога диско група “Трамвай №5”, за да разберем какво се случва днес с нейните членове. След много години на сцената  групата все още продължава да бъде обичана от феновете си и да препълва залите на съвместните си концерти. „Трамвай №5” и днес е в оригиналния си състав: Петко Петков,..

публикувано на 20.02.23 в 09:55

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. Тя е на 76 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото Sonny &..

публикувано на 30.01.23 в 09:55

В “Музикална зона” на 21 ноември слушаме „приветливи“ песни :)

Привет, приятели, привет! : )))   Днес е  Световният ден на поздрава или World Hello Day. Най- лесният начин да се включим в този празник, е да се усмихнем и да поздравим поне десет души. Така със сигурност ще направим деня им по- хубав. Да използваме повода и да послушаме „приветливи“ песни, с които си казваме „Здравей“. Ако основата на..

публикувано на 21.11.22 в 09:40

В „Музикална зона“: „И Бог създаде жената“ - Бриджит Бардо, преди 88 години

Тя е една от най-известните и талантливи актриси на всички времена. Нейното име се свързва не само с красивите й филми и актьорска дарба, но и с редица благотворителни каузи и защита правата на животните. Едва ли има някой, който да не знае за нейния талант като актриса и да не е гледал поне един филм с нейно участие. Но като певица малцина я познават...

публикувано на 26.09.22 в 09:50