Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Гаврилов: Профилактиката в онкологията е решаваща

Снимка: Йорданка Герасимова


"Международният ден за борба с рака на гърдата - 19 октомври, си е Международен ден, но борбата с рака на гърдата е всеки ден, всеки час, всяка секунда. Защото, ако ние разчитаме само на тези кампании, ние нищо няма да постигнем." Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН проф. Иван Гаврилов, началник на Торакалната клиника в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. Той добави, че международните кампании се правят не толкова да се обърне внимание на обществеността, колкото на институциите, че опазването на здравето на нацията е тяхно основно задължение.

"Гражданствено понятие е, че онкологичните заболявания не са лечими. Защо? Защото, когато липсват скринингови програми, заболеваемостта се открива в късен стадий. И до ден днешен около 30-35% са в III B и IV стадии, което значи, че шансовете за 5-годишна преживяемост са под 20-25%. И тогава гражданственото понятие, че онкологичните заболявания са нелечими идва от един единствен факт, че не са лечими последствията им. А пък нашето население е свикнало да има ясна клиника и тогава да ходи на лекар, тоест независимо, че моят живот мина с приказки за профилактика и профилактика съществува много отдавна и онкодиспансерите от 50-60 години са били на много по-високо ниво и онкологичната мрежа, то е възпитание, което касае и училище, и родителска среда, и най-вече общество, и отговорност. Поради тази причина борбата с рака започва още в детската градина. Детето, играейки си с количката, трябва да знае, че бебето, за да бъде здраво, трябва да бъде хранено, а храненето с майчино мляко е незаменимо, а за да бъде храненето с незаменимо майчино мляко, трябва да има здрава майка, със здрави гърди. Оттогава то вече ще има отговорност и т.н. Ето защо т. нар. здравеопазване и профилактика в онкологията е решаваща."

На преден план е първичната и вторична профилактика, каза проф. Гаврилов и добави:

"Първичната профилактика е начин на живот, който да не допуска ситуации, които могат да бъдат критични или допълнително рискови. Затова всички млади жени трябва да знаят, че раждането трябва да е своевременно. Ние учехме навремето, че след 26 години родилките, които раждат за първи път, се наричат  "възрастни първескини". И това е точно така. Нациите, които имат висока раждаемост, своевременна раждаемост, голям процент на раждаемост и същевременно продължително кърмене, почти не познават тези заболявания. Изразено в цифри на 100 000 души население ситуацията е следната: в България 87 на 100 000 души, в Западна Европа - 124 на 100 000 души, в САЩ - 163 на 100 000 души, тоест колкото повече се отива в урбанизирана страна с високо развити технологии и неприродосъобразен начин на живот, толкова е по-висока заболеваемостта."

27 на 100 000 души население е заболеваемостта в Япония. Обяснението е едно - навремено раждане, повече на брой родени деца, продължително кърмене и природсъобразен начин на живот. България е на едно от средните места в Европа, което не я поставя в изгодна ситуация, обясни проф. Гаврилов:

"Населението ни е застаряващо. Населението има все по-отчетлива тенденция да не ражда. И същевременно, изхождайки от факта, че няма ясна клиника в началните стадии, се създава възможност за липса на профилактика."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40