Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Йоан: "Добридолският манастир се нуждае от спешен ремонт"

От началото на октомври Добридолският манастир е с нов игумен. Той е известният със своята благотворителна дейност отец Иван, който вече е архимандрит и игумен на манастира "Света Троица" край село Добри дол.

"С благословението на Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, след проведено заседание на Епархийския съвет, Добридолската света обител вече има нов игумен. Досегашният игумен, архимандрит Борис, бе освободен и неговото място е заето от известния на всички йеромонах, отец Иван от Нови хан. Той вече е архимандрит и игумен на манастира "Света Троица", който за съжаление е занемарен и изоставен, и не живее този живот, който е необходим за една света обител. С неговото назначение, Видинската света митрополия цели духовното и социалното възкресяване и живот на светата обител", коментира назначението Белоградчишкият епископ Поликарп.

Добридолският манастир "Света Троица" е действащ мъжки манастир на Българската православна църква, във Видинска епархия, Ломска духовна околия. Намира се на 4 километра южно от село Добри дол в община Лом- на 22 км от Лом и на 35 км от Видин. На около 200-300 метра на юг от манастира се намира аязмо с лечебна вода, наречено на светиите Козма и Дамян, чиито празник е на 1 ноември.

Снимка"Добридолският манастир, на който станах игумен от първи октомври, е изпаднал в такова положение, в каквото май не е бил от турско време", коментира състоянието, в което се намира манастирът архимандрит Йоан.

"От 1987 до 1990 година аз съм водел там много екскурзианти- по един -два рейса и за всичките имаше места, където да спят там. Беше чисто и уютно. Стопанската сграда беше здрава и пълна с бели кокошки. По това време игумен беше дядо Герман. Той обаче почина през 95-а и оттогава много монаси са се сменили в този манастир. Последният игумен тук е архимандрит Борис, който бе назначен през 2009 година. Какво намерих- пътят е разрушен, защото там са секли дърва от манастирската гора и камионите са го разбили, направо не може да се мине. За манастира пък да не говорим- таваните навсякъде са протекли и във всяка стая има паднала мазилка, гредите чак се виждат. Половината от леглата ги няма, защото са железни и явно са ги продали... Аз не мога да разследвам, моята работа тук е да направя ремонт. Подът също трябва да се оправи, защото от течовете дюшемето е изгнило и водата е текла дори в мазето долу. Чака ме много работа... Засега съм събрал в една двойна стая необходимото за посрещане на гости, защото ако някой дойде, няма да има къде да преспи, да го не връщаме по нощите..."

Манастирът е основан по времето на Първата българска държава през ІХ век. След покоряването на Видинското царство османците го унищожават. В пълно запустение остава до 1610 г., след което е възобновен от преп. Пимен Зографски. След Чипровското въстание през 1688 манастирът отново е разрушен. Последното разрушаване на манастира става по времето на Руско-турската война.

За аязмото и построяването на манастира има предание, в което се разказва, че в старо време сляп старец си загубил кравата в горист дол. Докато я търсел, чул слаб ромон. Доближил до аязмо (изворче), напил се от водата му и си умил очите. И за своя радост веднага прогледнал. Старецът си помислил, че за това трябва да научат повече хора, а нуждаещите се да намерят изцеление. За това трябвало да се изгради манастир - подслон за духовни люде, които да се грижат за аязмото, подслон и за нуждаещите се от целебната му вода. Населението на околните села се обединило и построило манастир и така това място станало средище на човешката вяра и надежда.

Какви проблеми има да решава още архимандрит Йоан, откъде се очаква да дойде финансиране за ремонта на Добридолския манастир и какви възможности има за помощ, може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40