Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за СЕТА

Снимка: БГНЕС

Преди европейската среща на върха премиерът Бойко Борисов повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА). 
Борисов отговори на въпрос на чуждестранни журналисти в холандския град Маастрихт, където се събраха лидерите на Европейската народна партия (ЕНП):
Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада – бел.ред.) Трюдо е, че искаме 2017 година да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада, защото самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж се оказа, че българският бизнес и румънския няма да бъдат равнопоставени, което е не само в интерес на България и Румъния, а на целия Европейски съюз (ЕС). Нарушават се принципи, така че нека да приемат това наше решение, разбира се, че и ние ще ги подкрепим.
За да бъде подписано от ЕС споразумението, СЕТА се нуждае от единодушната подкрепа на 28-те държавни и правителствени ръководители, които заседават днес и утре в Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Външният министър Митов и посланикът на Канада у нас обсъдиха СЕТА и визовия режим

Външният министър Даниел Митов обсъди с новоназначения посланик на Канада у нас Кевин Хамилтън визовия режим между двете страни и търговското споразумение с ЕС ( СЕТА ). Българският първи дипломат е приветствал обявената готовност на канадското..

публикувано на 20.10.16 в 14:43