Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани, да възстановим Чеган чешма!

Войнишкият паметник "изчезва" в началото на 90-те

2
Една от малкото запазени снимки на Чеган чешма. Фотографията е от архива на Благовеста Стаменова, чийто дядо Тодор Тренев - Македонеца е един от каменоделците, изградили този войнишки паметник.
Снимка: Личен архив на Благовеста Стаменова

Чеган чешма е войнишки паметник и тя трябва да бъде възстановена. С този призив към видинската общественост се обърна пенсионираният учител, създател и автор на фейсбук страницата "Старият Видин" Рачо Миланов. Повод му дава 100-годишнината от Чеганската операция, проведена през Първата световна война.


"В края на август 1916 година на т. нар. Южен фронт в Южна Македония войските от Първата българска армия воюват срещу съглашенските войски и се води една 10-дневна битка за овладяване на връх Чеган, разположен в една населена от българи област между градовете Лерин и Воден тогава. Битката е една от най-кръвопролитните на бдинци, там загиват над 1000 войници и над 30 офицери", разказа Рачо Миланов.


Години след войната, през 1930-а, ветеранът Панайот Халачев дарява собствени средства за построяването във Видин на чешма- паметник на загиналите при Чеган. Общината подкрепя идеята.


"Предложението е прието и е определено място за чешмата зад новопостроената тогава баня в градската градина. По-късно, не мога да кажа кога точно е станало, чешмата е разрушена тихомълком, без това да предизвика някакви особени вълнения, без реакция на обществеността. Смятам, че сега, 100 години след тези паметни събития, ние сме длъжници на хората, които са загинали там и чиито близки никога не са имали възможност да посетят гроба им, защото там нито има гробище, нито някакви паметни знаци. Единственият паметник на загиналите при Чеган беше тук, във Видин, и той за дълбоко наше съжаление вече не съществува", обясни видинчанинът.


Тогавашният кмет на Видин Бърни Бончев разпорежда да бъде изработен първият официален герб на Видин, който е поставен на Чеган чешма. Негово копие по-късно е монтирано на Стамбол капия, където може да се види и до днес.


Чеган чешма е била в Крайдунавския парк, близо до някогашната общинска баня, днес хотел. Мястото вече не е подходящо за войнишки паметник, затова пенсионираният учител предлага други два варианта:


"Единият е да се използва съществуващата чешма пред т. нар. Паметник на съпротивата. Вярно е, че стиловете са различни, но е вярно също, че този паметник поражда доста спорове в момента, занемарен е. Възможно е високата фигура, която няма някакво идеологическо излъчване, да стане като основа на бъдещ войнишки мемориал. Видин няма мемориал на бдинци, освен величествения паметник в центъра на града. Искам да обърна внимание, че в повечето населени места на областта има паметници и паметни плочи, където са изписани имената на всички загинали. Мисля, че е редно сега, 100 години след войната, и Видин да направи крачка в тази посока."


Друг възможен вариант е възстановяването на чешмата да стане в района на крепостта "Баба Вида", където са били казармите на Трети пехотен Бдински полк.


Преди дни един вандалски акт - разбиването на паметната плоча на загиналите български офицери и войници на връх Каймакчалан, разбуни духовете и в България, и в Македония. 30-ина години по-рано тихомълком е разрушена Чеган чешма във Видин. Обществеността тогава не реагира, за случая не се говори и сега.


"Големият шум, който се вдигна заради разбиването на паметната плоча на връх Каймакчалан, мисля, че е напълно основателен. Нещата стигнаха до най-високо ниво, намеси се министър-председателят г-н Борисов, президентът на Република Македония също взе отношение. Искам да отбележа, че връх Каймакчалан и Чеган, където са се били бдинци, са в един и същи район. Сражението на бдинци става през август, а другото, на Каймакчалан - през септември. Те са част от една обща офанзива. И в двата случая броят на загиналите приблизително е еднакъв, но виждаме, че съдбата на паметниците е различна. За една паметна плоча, поставена на този връх, който в момента е точно на границата между Македония и Гърция, се вдигна голям шум, докато за другия паметник, изграден за загиналите в сражение съседно на това, има абсолютно мълчание. Тук, във Видин, сме имали паметник, не се е намесил някой отвън. Паметникът просто в един момент изчезва по-скоро от глупост, от незнание, от някакъв български нихилизъм, от неуважение към традициите и към тези, които са се жертвали и са загинали. Но самата чешма, според мен, е въпрос само на добра воля да бъде възстановена."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40