Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската земеделска наука- интересна, поглъщаща и... безпарична

От 14 години Красимира Владимирова се "сприятелява" със сорта Гъмза
Снимка: Личен Архив


На 25 октомври работещите в областта на българската земеделска наука отбелязват своя професионален празник. Празникът е обявен с Решение на Министерския съвет от 31 август 2006 г. Празнично ли им е обаче на хората, които се занимават със земеделска наука? В "Земята, която ни храни" си говорим с Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство и доскорошен служител в Опитната станция по земеделие във Видин:

"Липсата на финансиране за научна работа и абдикиране на държавата, в лицето на министерството на земеделието- това са основните проблеми, които стоят пред хората, отдали живота си на земеделската наука... Предстои закриването на четири научни звена, от няколко години институтите са на бюджетна издръжка към министерството, през последните години опитните станции бяха на пълна самоиздръжка, а единствените финанси, които стигат до служителите, са по различните научни проекти. Те обаче в никакъв случай не са достатъчни, за да се развива един учен... Пак Снимканепривлекателните стартови заплати за младите учени ги кара да изберат частния сектор- там заплатите са примамливи... Това е жалко, защото науката е безкрайно интересно нещо и когато един човек започне да работи в научната сфера, той се увлича, търси, проучва, опитва, съпоставя, до момента, в който нещата се случат така, както трябва. Тогава ученият получава вътрешно удовлетворение, което е стимул да продължи да работи... И пак опираме до финансирането- липсата му, забавянето на заплатите, затормозява както работещите, така и опитите им."

Красимира Владимирова е изпитала на собствен гръб липсата на финанси и добре знае, че всеки опит отнема години от живота на научните работници и изисква финансиране, което трябва да дойде в точния момент, за да не се обезсмисли денонощния им труд. Пак заради липсата на финнасиране, със собствени средства Красимира Владимирова ще финансира докторантурата си, за да придобие смисъл всичко това, с което се занимава и за да е полезна на хората, които се занимават с лозарство. От 14 години тя експериментира със сорта Гъмза, и се опитва да подобри устойчивостта му и да "опитоми" тази "капризна дама". Какво е постигнала- чуйте в звуковия файл.

Всъщност, според проект за изменение на Закона за Селскостопанската академия, който предстои да бъде приет, ще бъде ликвидирана Опитната станция по земеделие във Видин. В мотивите се посочва, че не притежава капацитет за ефективно развитие. Преди дни служители на станцията сигнализираха, че с месеци не са получавали заплатите си и са притеснени какво ще се случи при евентуална ликвидация. "Сега се обсъжда Закона в комисиите. По Закон всички пасиви и активи остават в ССА- за съжаление тази станция през годините е доведена до много лошо финансово състояние-неизплатени заплати от предишни години, задължения към доставчици и т.н."-  отговориха от Академията. Пак според проекта е предвидено Опитната станция по бубарство във Враца да премине към Института по животновъдни науки в Костинброд, а Опитната станция в Лом- към Института по почвознание "Никола ПушкАров".

В "Земята, която ни храни" още: как добрият стопанин да се погрижи за овощните си дръвчета, така че да презимуват добре и да дадат плод и догодина; как да засадим ново дръвче; какво означава месторастене и можем ли да заложим на екзотични видове по нашите северозападни ширини? Според агронома Личко Луков към едно плодно дръвче трябва да се отнасяме като към дете. Чуйте съветите му в звуковия файл.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50