Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Българите идат" предизвика фурор в Плевен

Снимка: dnevnik.bg



Спектакълът "Българите идат" на Димо Дешев впечатли за пореден път  зрителите в Плевен и обещава да е една от най-гледаните постановки този сезон. Четирима актьори за два часа се превъплъщават пред погледа на публиката в над 80 роли по текстове на български класици и Аристофан. В спектакъла участват и професионални танцьори от Северняшкия ансамбъл. Пиесата е родолюбива, казва създателят Димо Дешев, според когото това може да бъде визитна картичка на България.

Идеята е  да реагираме на ситуацията - социална, политическа, обществена - в която се намираме, на ситуацията, в която живеем като българи, да реагираме със силата на литературата, която ни е завещана от нашите предци. Това беше идеята, с която създадохме "Българите идат" и пренесена с едно намигане към бъдещето, когато през 2018-а година, същите тези българи ще управляват Европейския съюз. В този съюз, като управляващи, те ще отидат с цялата си народопсихология, с цялата литература и фолклор, с всичко онова, което ги прави българи. Затова решихме да седнем със зрителите, да помислим, да погледаме, да послушаме, да обсъдим онова, което ни прави българи, как то ще се проектира в онези българи, които ще бъдем след две години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

“Българите идат“- спектакъл, посветен на българското председателство на ЕС, по текстове от наши класици и Аристофан

В Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“  беше показан премиерен спектакъл, посветен на българското председателство на Европейския съюз (ЕС). Автор на постановката, наречена “Българите идат“, е режисьорът Димо Дешев , който е използвал..

публикувано на 23.10.16 в 16:56

Плевен подготвя "Българите идат" – специална постановката по повод европейското председателство през 2018 година

Плевен подготвя специална постановката по повод европейското председателство на България през 2018 година. Спектакълът се казва "Българите идат" и е съвместен проект между Драматично-кукленият театър "Иван Радоев", Северняшкият ансамбъл "Иван Вълев" и..

публикувано на 18.07.16 в 10:33