Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трима получиха званието "почетен гражданин на Видин"

6
Снимка: Полина Тодорова

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин по случай духовния празник на града Димитровден. Трима души бяха удостоени със званието "почетен гражданин"

Тържествената сесия на Общинския съвет започна с химна на България. Председателят на местния парламент, кметът на Видин и официалните гости отправиха своите приветствия към присъстващите в залата и жителите на града. 

Посмъртно званието "почетен гражданин" беше присъдено на Илия Цанов за заслугите му като държавник, политик и дипломат и по повод 180 години от рождението му. Неговите правнучки Ивана Георгиева и Люба Борилкова получиха отличието.

"Много се радвам, че на този хубав ден Община Видин почете Илия Цанов, спомена за Найчо Цанов (неговия брат- бел. авт.), които са едни българи, достойни за уважение", каза Ивана Георгиева.

Предложението за удостояване със званието "почетен гражданин" на Илия Цанов е направено от Адвокатска колегия- Видин, Държавен архив- Видин, Общински комитет "Васил Левски", Граждански комитет за възраждане на видинския край, вестник "Видин". Председателят на адвокатската колегия Кирил Груев каза, че с връчването на званието се поправя една историческа несправедливост:

"Илия Цанов е определен за защитник на Ботевите четници... Когато не е имало европейски ценности, не е имало регламенти, които да бъдат съблюдавани, този човек е застанал и е защитил тези хора, като се е изправил абсолютно сам... Много години тези факти не са били известни или са се неглижирани..."

Инженер Стефан Чорбанов получи званието "почетен гражданин" за активното му участие в жилищното строителство и промишленото развитие на Видин. Той е предложен е за отличието от Управителния съвет на Националния клуб на строителите-ветерани, Регионалния клуб на Националния клуб на строителите-ветерани- Видин, Областно представителство на камарата на строителите в България, Областно представителство на камара на архитектите, Областно представителство на камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. За първи път званието се присъжда на строителен инженер, каза инженер Йордан Бързашки, председател на Клуба на строителите-ветерани във Видин. 

Отличието получи и световният рекордьор по вдигане тежести за България Богомил Петров- за заслуги към спорта и екологията. Той е предложен за званието от Радио ВИДИН и Белоградчишкия епископ Поликарп. Богомил Петров благодари за отличието.

Повече чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Красота от непотребни материали

Да прави  фигурки и украшения от хартия е новото хоби на  Добринка Димитрова. Тя е от Видин и се е запалила по направата на изделия от хартия от два месеца. Споделя, че да прави красиви неща от материали, които по принцип се изхвърлят, е голямо удоволствие за нея. За своя старт в изработването на хартиени фигурки Добринка разказа:..

публикувано на 07.08.20 в 16:25

Монти: Във Видин ще е предпремиерата на новата ни песен

Остават два дни до първото издание на фестивала Summer Vibes Vidin 2020 с послание към младото поколение и техните родители, да излязат навън и да забравят за два дни „мрежата“. На 8-и и 9-и август, край замъка „Баба Вида“ ще има музикална работилница, хореографи ще изнесат уроци по танци, а събитието си партнира и с „Игрите на 90-те“ - платформата,..

публикувано на 06.08.20 в 11:08

"Неделник" от 2 август 2020 година

На Ретропарад, като на Ретропарад . Много емоции и настроение. "Vintage Vehicles Vidin 2020" премина невероятно . Хубави хора със страхотни автомобили. Това е основната линия в "Неделник" брой 320-ти. Разбира се преглеждаме за начало старите вестници. След това човекът, който даде душа и сърце за да направи Ретропарада, Иван Цолов..

публикувано на 02.08.20 в 13:10

Традиционно масово изкачване на Миджур в първата събота на август

Предстои 26-ото изкачване връх Миджур, висок 2 168 метра. Туристическата проява се организира от туристическо дружество "Бонония"- Видин и по традиция се провежда първата събота на август. Желаещите трябва да се запишат предварително в офиса на дружеството.  "Въпреки усложнената обстановка, ще се проведе традиционното изкачване на връх..

публикувано на 30.07.20 в 14:40

В “Музикална зона” слушаме Демис Русос

70-те години на миналия век са златния период за творчеството на Демис.Русос изпълнява песни на седем различни езика и това допринася за международната му известност. Песните му могат да се определят като класически шедьоври – една много чаровна музика, която влиза под кожата толкова лесно, достига до сърцето и пленява въображението преди човек..

публикувано на 27.07.20 в 09:46

"Неделник" от 26 юли 2020 година

"Неделник" брой 319-ти ви очаква. В петък в Цветовете на деня в рубриката "Професия/Хоби" ви срещнахме с цирковата актриса Даниела Здравкова Валоскова . Единствената жена жена в света, която виси на косата си в продължение на 7 минути, като едновременно с това пие вода, прави пирует и върти 50 обръча. Вписана е в книгата "Рекордите на..

публикувано на 26.07.20 в 13:38

Строг контрол на забраната за палене в земеделски земи

5 пожара в житни култури са станали от 10 юни до 21 юли в област Видин. С поред пожарната служба т ова е в границите на нормалното в разгара на лятната кампания. "Това е в границите на нормалното. От тези 5 пожара са унищожени общо 220 декара пшеница, което не е много. При същите са спасени 800 декара от същите масиви. Като причини за..

публикувано на 23.07.20 в 16:23