Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е журналистът от вестник "Видин" Лора Владимирова

Лора Владимирова: "Родена съм във Враца, но Видин е градът, в който се случи моят живот"

28
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп"- в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, събеседник е Лора Владимирова- колегата, приятелката, землячката. Поводи да си говорим с нея колкото искаш. Но в дните около духовния празник на Видин- Димитровден, те са с един в повече. През 2013 година на празничния за крайдунавския град ден Лора получи наградата за журналистика на името на Хари Яръмов- статуетка, наречена "Към теб", дело на скулптора Александър Пройнов-Апер. Тогава попитах Лора какво е усещането. Да си припомним:
 

"Усещането е невероятно. Хари е колега, когото нито аз, нито колегите от журналистическата гилдия ще забравим. Това е и признание на семейство Яръмови към работата на журналистите във Видин. С Хари сме работили заедно повече от четвърт век. Много сме се учили един от друг- аз повече от него, той по-малко от мен... И аз, като него, съм работохолик и държа изключително много на точността. Може би още в първите ни години във вестник "Червено знаме", когато бяхме в един екип, се сложи началото на една, да я наречем традиция на пунктуалност, на стриктност, на едно точно и правдиво отношение към работата, желание да се "хване" всичко, което се случва в живота на видинчани.  Ние и двамата не сме от Видин, но винаги сме го чувствали като наш град."

Лора Владимирова на работа, Снимка: Личен архивЛора Владимирова живее във Видин от 1964 година.

"Както в миналото, така и сега, не фактът, че Видин е далече от София е важен. А фактът, че Видин, от всички български градове, е най-близо до Виена, Париж, Братислава, Лайпциг, Букурещ... От всички български градове Видин е най-близо до Европа. Видин винаги е бил и е отворен към Европа. Това е град, който в продължение на векове е бил дом на владетели. А центърът на града, както в миналото, така и сега- е наситен с места, в които можеш да седнеш с приятели- доказателство, че Видин винаги е имал и има своята бохема", казва с усмивка и елегантно пристрастие към нашия град Лора.

"Мъжете на този град не могат дълго да останат далече от него. Където и да ги заведе животът, те се връщат. И довеждат тук любимите си жени. Видинските мъже знаят, че не биха живели на друго място. И това е важна отличителна черта на хората, родени тук", споделя едно свое отколешно убеждение журналистът.

Лора Владимирова на работа, Снимка: Личен архивС Лора Владимирова си говорим в "Калейдоскоп" за спокойното й и щастливо детство във Враца; за детските приятелства; за театралната студия, читалището и библиотеката- любими нейни места; за любовта, която я е довела във Видин и за живота й в крайдунавския град; за едновременно артистичното, но и трудно занимание, наречено журналистика в България днес. И още- за реката и слънцето, което никъде другаде не е така ласкаво, както по бреговете на Дунав край средновековния видински замък Баба Вида; за четенето и книгите; за нейните прекрасни внучки-близначки, едната от които носи нейното име; за българското списание, което създава, докато живее в Прага; за ежедневните й срещи с хората, които постоянно добавят по нещо в уж вече подредения пейзаж на нашия живот- от феноменалната Лили Иванова, през десетките артисти, писатели, поети, художници, краеведи, до онези прибрани и скромни жени, които с любов и спокойствие седят пред шевната машина и подреждат ден по ден времето...

"Досегът с всеки човек, с когото съм се срещнала като обект на моя журналистически интерес, ме е обогатил", казва Лора в края на нашия разговор и ми обещава някой ден да започне своя книга за Видин и неговите хора.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.

Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10