Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ядат децата ни в училище

3
Снимка: Радио Видин

Със старта на новата учебната година отново си задаваме тези въпроси, свързани със здравословното хранене на учениците. Знаем, че е важно осигуряването на пълноценна и разнообразна храна, ежедневната консумация на плодове, достатъчният прием на мляко и млечни продукти, както и увеличаването на консумацията на пълнозърнести храни и ограничаване на приема на мазнини, захар и сол. 

Пакетираните закуски в училищните павилиони са често срещани във видинските учебни заведения. Някои ученици харесват храната от лавката, а други- не. 

"В Английската гимназия имаме две лавки, където предлагат повече пакетирана храна. Като цяло сме доволни и цените са нормални ... Имаме стол в училището, но аз не го ползвам ... Като майка имам известни резерви към храната в училище. Не е достатъчно здравословна, според мен" - казаха ученици и родители по темата. 

Във видинското СУ " Св. Св. Кирил и Методий" се предлага безплатна храна за учениците от първи до осми клас. 

"Обедното хранене е безплатно за всички ученици, които посещават групите на целодневно обучение. Освен това има безплатна закуска за начален етап, която те получават в голямото междучасие и там са обхванати всички деца от първи до четвърти клас. Има две лавки, като децата са доволни от предлаганото в тях. Не се предлагат храни, които не са разрешени. Чакаме развитие на Националната програма за пресен плод и ще възползваме от нея" - каза директорът на учебното заведение Марияна Доройнова

СнимкаСлужителите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин започнаха проверки на организираното хранене на децата и учениците в учебните заведения в областта. Те ще продължат през цялата учебна година и обхващат ученически столове, бюфети, автомати за закуски и напитки на територията на училищата. Това каза за Радио ВИДИН д-р Марияна Чавдарова, началник на отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ- Видин. Тя поясни в кои случаи служителите на инспекцията могат да извършват проверки в учебните заведения. 

"Регионалната здравна инспекция във Видин може да контролира храненето само на територията на конкретното учебно заведение. Когато обектът е извън сградата или двора на училището, не е в нашите правомощия да извършваме проверки там. Ние следим за спазване на изискванията на учениците да бъде предоставяна здравословна храна. Когато е наета фирма, предоставяща кетъринг, ние държим поне задължително да има мляко и пресни плодове като те да се редуват през различните дни. Поне веднъж седмично в менюто трябва да има риба и пълнозърнест или типов хляб."

Относно  проверките, които извършват служителите на РЗИ- Видин и констатираните нарушения д-р Чавдарова заяви:

"От началото на 2016 година са извършени 73 проверки във всички учебни заведения на територията на видинска област. До момента няма сериозни констатирани нарушения, за които да бъдат издавани предписания и наказания. Мога да кажа, че контролът е постоянен. Малко по- труден е достъпът до лавките, поради различия в работното време. Когато има установени нарушения, ние сме длъжни да санкционираме директора на конкретното учебно заведение. Не можем да въздействаме върху договора на училището с определената фирма." 

Месечните менюта в детските градини на територията на област Видин се извършват от медицински специалист, домакин и готвач, в съответствие с рецептурниците за съответната възраст на децата, каза Калин Нинов, старши експерт по организация на средното образование към Регионално управление на образованието във Видин.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26