Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щати днес гласуват за президент

| обновено на 08.11.16 в 17:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС


В Съединените щати днес гласуват за президент, който ще наследи Барак Обама след края на втория му мандат. В битката за Белия дом основните опоненти са демократът Хилари Клинтън и републиканецът Доналд Тръмп.

Въпреки сравнителната увереност на социологическите агенции в победата на бившия държавен секретар, несигурността е налице. Въпросите колко от участвалите в допитванията са били искрени в отговорите си и колко от тях всъщност ще гласуват създават напрежение и в двата лагера, особено като се има предвид, че голяма част от американците са разочаровани от кампанията. Проучване на Ню Йорк Таймс и Си Би Ес Нюз посочва, че 82 процента от допитаните са „отвратени“ от проведената кампания.

Самите кандидатите часове преди вота отправиха заключителните си послания с надеждата да мотивират разочаровалите се да се отправят към урните. Клинтън заложи на позитивния и обединяващ нацията тон, докато Тръмп се придържаше към тезата, че е аутсайдер, който може промени статуквото във Вашингтон.

Днес е развръзката в една от най-ожесточените президентски кампании в историята на Америка. Изпълнената с крайни обиди политическа битка ще реши кой ще бъде 44-тият държавен глава на Съединените щати. В последния предизборен ден двамата ключови кандидати имаха прояви във важните за спечелването на поста щати Северна Каролина, Пенсилвания и Мичиган.

Във Филаделфия Хилари Клинтън описа Доналд Тръмп като негоден да изпълнява задълженията на обединител на нацията:

Има ясен избор на вота. Избор между разединение или обединение. Между икономика, която работи за всички, или само за тези, които са на върха.

Клинтън добави, че опонентът ѝ е неконтролируем и избухливият му нрав може да постави страната на риск.

Също във Филаделфия Доналд Тръмп изрази увереност в победата си, обеща да създаде работни места и призова американците да се опълчат на статуквото във Вашингтон:

Този вот ще реши дали да бъдем управлявани от корумпирана политическа класа, или да бъдем управлявани от вас. Време е да отхвърлим проваления политически елит, който пресуши тази страна.

Последните проучвания дават 4 процента преднина на Клинтън. Около 45 милиона американци вече подадоха предварително гласа си. Местни медии коментират, че има индикации на голям процент гласували латиноамериканци, които се предполага, че са на страната на Хилари Клинтън.

Първите резултати от изборите се очакват в сряда в ранните сутрешни часове българско време.

В ефира на „Хоризонт“ доц. Костадин Грозев , който е ръководител на катедра „Нова и съвременна история“ в Историческия факултет на СУ, припомни, че преднината от 3-4 процента, която сега повечето от проучванията дават на Клинтън, е не по-малка от преднината преди вота от 2012, която е имал Барак Обама.

Доц. Грозев подчерта, че важно е колко гласа ще събере всеки от кандидатите в избирателната колегия на САЩ -  тя е с 538 членове . И затова магическото число на изборите, което ще бъде следено с особено внимание, е 270, като различните щати според  своята големина имат различен брой представители  в колегията. Ключовите щати, които трябва да наблюдаваме са Северна Каролина, Флорида, Пенсилвания и Мичиган, отбеляза доц. Грозев.

Според финансовия анализатор Цветослав Цачев, който също коментира очакванията за президентския вот в САЩ, в момента ситуацията на пазарите е сравнително спокойна. Ако обаче фаворитът Хилари Клинтън, която се смята за предсказуем кандидат, не спечели, а се стигне до обрат, финансовият анализатор очаква изненади за пазарите, но в рамките на няколко дни.

Според Цачев избирането на Тръмп също няма да се посрещне панически от пазарите и дори и да последват  промени, като натиск върху Китай и ограничаване на печатането на пари, те няма да променят радикално пазарната и икономическата ситуация.

Повече за технологията и традициите на изборите в САЩ ще научите от звуковия файл с интервюто с Константин Грозев и Цветослав Цачев, излъчено в предаването „12+3“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!