Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на насилие- как да ги защитим

Снимка: БГНЕС

Днес в "Заедно" говорим за жертвите на насилие. Фокусът на повечето действия на институциите са насочени към децата, но не е малък е и процентът на възрастните хора и хората с увреждания, които са сред пострадалите. А поводът за обсъждането на всички тези трудни, болни и често премълчавани проблеми е една среща на работещите в няколко различни сфери специалисти от област Видин, която се състоя през тази седмица. Организатор беше Институтът по социални дейности и практики. Около 40 души, представители на различни институции, бяха поканени за участие в срещата. Основният въпрос, на който те търсиха отговор е как да се защитят правата на пострадалите от насилие. В началото на организираната дискусия се срещнах и разговарях с д-р Надя Стойкова от Института. Ето какво разказа тя:



"Вече влязоха промени в закона за подкрепа и компенсация на жертвите на престъпления, където всъщност полицията и организациите, които предоставят подкрепа за пострадалите граждани, имат много сериозни отговорности - да информират, да насочват, да подкрепят. От момента на пристигане на сигнала, дори и по време на целия процес, след приключване на процеса, цялата рехабилитация и подкрепа. И това е много отговорна задача, както към местните власти, които предоставят услуги за подкрепа, така и към държавата, която се ангажира да гарантира политика за подкрепа, и най- вече за професионалистите на местно ниво - как те се отнасят към жертвите и как да защитят правата им. Важно е и гражданите да знаят за това."


 
Вече по- често се говори за насилието в обществото ни. Във всичките му форми. То е една от водещите теми в новини, предавания, дори и в разговорите на улицата. Питам се дали хората са станали по- склонни да признават, че са претърпели насилие? Често има страх от чуждото мнение и голямо неудобство от споделяне на такива "срамни" теми. Какво мисли за това д-р Надя Стойкова? 


 
"Мисля, че се повишава чувствителността на гражданите вече да не бъдат толкова търпими и да не се правят на слепи и на глухи. И наистина свидетелстват, дават информация, пращат сигнали, реагират. Също така забелязвам една тенденция, че училищата стават по- чувствителни. Лекарите също повишиха своята чувствителност и започнаха да сигнализират. Разбира се, имаме нужда да говорим още за това, особено за сексуалната злоупотреба с деца."


24 са престъпленията против личността, завършили с осъждане през 2015 година в област Видин. За миналата година 9 са били децата в областта, пострадали от тежки престъпления. "Синята стая" във Видин е мястото, където се разговаря с децата жертви на насилие. Тя е използвана и за изслушвания, за снемане на сведения в рамките на досъдебно производство, за потвърждаване на административна мярка за настаняване в Кризисния център, както и за изготвяне на психологически експертизи и становища. Повече за нея и работата с деца разказва Ярослав Митков, социален работник в Комплекса за социални услуги за деца и семейства и част от мобилния екип по изслушване на деца жертви и свидетели на престъпления в т. нар. синя стая:



"Екипът ни е от 4 души, включващ психолози и социални работници, специално обучени за целта. Разнороден екип е, защото практиката е разпитващият да е от един и същи пол с детето. Оставам изненадан, след 4 години на работа, че обществеността все още не знае, че има такова помещение в града. То е познато на нас психолозите, социалните работници, полицията и съда, но все още хората не знаят, че има такава стая и за какво служи всъщност. Иначе въпросът за насилието е толкова деликатен, че дали има такова помещение, или не, на един човек винаги му е трудно да съобщи, че върху него има употребено нещо такова."  


Срещата на полицаи, съдии, лекари, психолози, прокурори и социални работници, провела се тук във Видин, имаше за главна цел споделянето на опита и добрите практики между експертите, които заедно ще провеждат разпитите в сини стаи. Обсъждана беше и европейската директива за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Сериозни дискусии предизвика координираната подкрепа на пострадалите във всеки един момент на производството и бюрокрацията, свързана с нея, която забавя работата на хората, отговорни за задвижване на държавния апарат и в крайна сметка за наказване на престъпника.

 

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00