Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Вимон: Неяснотата в изявленията на Тръмп, свързани с бъдещето на трансатлантическите отношения, тревожи европейците

Снимка: Никола Миладинов

Най-голямото предизвикателство, което тревожи европейците, е именно тази неяснота около изявленията на г-н Тръмп - преди и след кампанията, свързана с бъдещето на трансатлантическите отношения. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ френският дипломат Пиер Вимон – бивш посланик на Франция в САЩ и заместник на предишния ръководител на европейската дипломация Катрин Аштън.

Вимон обаче допълни, че може би с течение на времето, когато се състави екипът от съветници  на Тръмп, ще можем да видим по-ясно нещата.

По отношение на стратегията на САЩ в Сирия френският дипломат отбеляза, че Доналд Тръмп е заявил, че усилията ще бъдат съсредоточени срещу "Ислямска държава", а не толкова срещу  режима на Асад:

Ясно беше казано от г-н Тръмп по време на кампанията, че в Сирия борбата трябва да се води предимно срещу ДАЕШ. Той не обеща, че ще увеличи военните сили на САЩ в Сирия, а по-скоро, че ще търси разбирателство с всички страни, които искат да унищожат "Ислямска държава". Наистина трябва да следим как това обещание ще се претвори в бъдещите отношения между новата американска администрация и Русия на г-н Путин.

Пиер Вимон коментира и  преговорите между ЕС и САЩ по споразумението за свободна търговия (ТТИП), които са в задънена улица:

Ако президентът Тръмп каже, че няма смисъл да се продължават преговорите, няма особен смисъл европейците да хранят още надежди за търговско споразумение със САЩ. Защото както се казва, „за танго са нужни двама“. 

Според мен обаче проблемът е много по-голям от ТТИП. Ако Доналд Тръпм започне да води политика на държавен протекционизъм и се откаже от множество съществуващи търговски споразумения като НАФТА - с Канада и Мексико,  или споразумението с Азиатските страни - това ще създаде много по-глобален проблем в търговските отношения между големите играчи по света. 

Има риск да се развие протекционистка тенденция навсякъде. Ако голям търговски партньор на ЕС като Америка, започне протекционизъм, няма как останалите й партньори да не вземат ответни мерки.......В Европа също трябва да си направим изводите, защото една от причините за протестните вотове на последните избори е именно неравномерното разпределение на благата от глобализацията и международната търговия. Но връщането към времената преди търговската либерализация води до по-големи опасности за всички.

Цялото интервю с Пиер Вимон може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!