Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е писателят Мартен Калеев

Мартен Калеев: "Времето, прекарано в четене, е прибавяне на осми ден към седмицата ни"

Представяме новия брой на алманах "Огоста"

13
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп" си говорим за новото издание на алманаха за литература, изкуство и култура "Огоста". В деня на първата среща на Алманаха с читатели, неговият главен редактор Мартен Калеев написа на стената си във Фейсбук: "На 1 ноември 2016 година представих новия брой на алманах "Огоста". Художествената галерия "Кирил Петров" в Монтана беше претъпкана, имаше правостоящи. Никой не си тръгна, ничий телефон не звънна. Получих писма от десетки писатели-земляци и читатели. Гостува проф. Миглена Николчина. Говорихме за човешката доброта и за благородството на думите, за литература, за издадени и неиздадени книги. За току-що отпечатания роман "Трусът" на нейния баща Илия Николчин, работил като учител в Монтана и Вършец. Говорихме за нас и за света в нас. На следващия ден ми се обадиха читатели, които изразиха задоволството си, че в нашия пусти Северозапад имало хора, които се вълнуват, чакат алманаха. Защото в него има много повече от хартия, има я светлината на авторите- писатели, художници, критици, изследователи, превъплътена в думи. Но няма по-сляп човек от този, който не иска да вижда!"

Представяне на Алманаха, Снимка: Мартен Калеев, Личен архивНовото издание на алманах "Огоста" е дело на редакционен екип, в който влизат писателят Мартен Калеев, художникът Теодоси Антонов и поетите от Видин и Враца Ненчо Славчев и Цветан Илиев. За корица на алманаха е избрана живописната творба "Село в планината" на родения преди 105 години в село Мокреш художник Здравко Александров.

"Включени са творби на 94-ма поети и писатели и на 36-ма художници, като от тях около 80% са родени в този пусти наш Северозапад, на който все някак си не му достига самочувствие или лобита, за да докажем, че ни има и има защо да ни има", казва Мартен Калеев.

"Не само с хляб се живее. Мисля, че това е библейска мъдрост, която не си повтаряме достатъчно често. Нека по-често си създаваме такива невероятни моменти на културна заедност и културно общуване, какъвто е Алманах "Огоста", каза в словото си специалният гост на празника проф. Миглена Николчина.

Представяне на Алманаха, Снимка: Мартен Калеев, Личен архив"На мен се падна приятната задача да кажа добрите думи. Готов е в поредното си издание алманах "Огоста". И това е нещо добро. И то е добро, защото е направено от хората на Северозапада за хората на Северозапада. На малко места в България в момента се случват такива културни събития", така посрещна част авторите в изданието и гостите на представянето на Алманаха кметът на Монтана Златко Живков. Финансирането на Алманаха е от Община Монтана.

Встъплението си към читателите на Алманаха главният редактор на сборника- Мартен Калеев, е нарекъл "Осмият ден на Седмицата". Ето защо:

"Уважаеми Читателю,

Както си се убедил, литературата, респективно изкуството, са не­ща дъл­бо­ко лични. Съпреживяването им за­поч­ва и за­вър­ш­ва ка­то из­бор на под­гот­ве­на­та лич­ност да ос­мис­ля се­бе си и Све­та чрез чуж­ди­те думи, мисли, изводи, състояния. Чрез литературните об­раз­ци чо­век тър­си отго­во­ри на ре­ди­ца въпроси, ко­ито по­ня­ко­га го спо­хож­дат и подла­гат на из­пи­та­ние цен­нос­ти­те и тях­но­то крех­ко равновесие. Писаното сло­во мо­же би ни учи да живеем, като ни пра­ви спо­соб­ни да се пос­та­вя­ме на мяс­то­то на другите. Да приемаме света през стойност, а не през цена.

Корицата на АлманахаИ тук ид­ва труд­но­то- всич­ки сме без­к­рай­но различни. Всеки пише, чете, трие, пак пише, пак трие. Някой се отказват, дру­ги- се пристрастяват. Преди го­ди­ни вярвахме, че кни­ги­те се пи­шат от писателите, а се че­тат от всички. Днес да­ли пък пи­са­те­ли­те не са стана­ли по­ве­че от читателите? Прекалената книж­ни­на по­ня­ко­га прили­ча на зас­т­ра­ши­те­лен потоп. Пък и онзи, ко­йто не но­си изкуството в се­бе си, ед­ва ли ще го от­к­рие и в Алманаха.

Ако ние, авторите, след­ва­ме при пи­са­не­то сим­во­лич­ния мо­дел "мо­лив-гумич­ка-мо­лив", все ми се ще да вярвам, че в край­на сметка мо­ли­ви­те ще оцеляват, ще из­пи­шат пос­лед­на­та дума. С която да ос­та­нем в наше­то време, с ко­ято да ни запомнят!

Всяка литература, вся­ко из­кус­т­во, има сво­ите неп­ро­че­те­ни книги, неопознати имена, не­от­к­ри­ти стойности, заб­ра­ве­ни та­лан­ти и величия. Чрез на­ши­те стра­ни­ци да­ва­ме шанс на чи­та­те­ля за лич­ни откривателства. Алманах "Огоста" ве­че ня­кол­ко го­ди­ни пра­ви се­ри­озен опит да припомня, да ос­ве­тя­ва име­на и произведения, за да пра­ви възмож­ни и дос­тъп­ни яр­ки­те пос­ти­же­ния от най-но­ва­та би­ог­ра­фия и на Северозапада, а и на страната. Може би и за­то­ва тол­ко­ва мно­го хора очак­ват по­ред­ния брой. Не си въобразяваме, че всич­ко в Алманаха ще се ха­ре­са на всички. По-ско­ро искаме да раз­би­ем феноме­на мис­ле­щи­те да не пишат, а пи­ше­щи­те да не мислят. В подкре­па на та­зи цел е нуж­но да се вклю­чиш и ти, Читателю! Дано да те спе­че­лим на на­ша страна. Надяваме се, че ня­ма да из­ва­диш от речни­ка си са­мо зли думи, за­що­то те раз­де­лят хората. А и та­ка сме пренаселе­ни със са­мо­та и отчуждение! Но ако в Ал­ма­на­ха не про­че­теш онова, с ко­ето не си съгласен, как ще до­би­еш пред­с­та­ва за онова, в което вярваш? Най-стойнос­т­ни­те не­ща са онези, ко­ито пос­та­вят под въп­рос нашите собстве­ни убеж­де­ния- та­ка премисляме, пре­ди да продължим напред!

Представяне на Алманаха, Снимка: Мартен Калеев, Личен архивТвърди се, че времето, пре­ка­ра­но в четене, е всъщ­ност при­ба­вя­не на ос­ми ден към сед­ми­ца­та ни! Ще очак­ва­ме ти да из­ра­зиш мнение. Ако дру­ги­те са пре­мъл­ча­ли не­що важно, ти го кажи, напиши, оповести. Според Ювенал до­ри въз­му­ще­ни­ето мо­же да раж­да стих! С дру­ги ду­ми- пред­ла­га­ме ти чрез сво­ята ис­к­ре­ност да зас­лу­жиш и сво­ята значимост. Е, ти ре­ша­ваш под как­ва фор­ма и как ще откликнеш!"

Говорим си с Мартен Калеев не само за формата, съдържанието и подбора на авторите в алманах "Огоста". Говорим си още за самоограниченията, които слага на вътрешната си свобода човекът от нашия ветровит Северозапад; но и за привързаността му към местата, по които е пораснал; за трудните избори да останеш усмихнат и ведър в едно време, в което "Човек, това звучи подозрително"; за носталгията по добротата и човечността; за достойнството; за болката от подлостта и лицемерието; за богатството да имаш приятели; за потребността на хората на словото от нашия Северозапад да оставят отпечатък в умовете и сърцата на своите земляци, за да ни има.

Представяне на Алманаха, Снимка: Мартен Калеев, Личен архив"Днес не само че "човек звучи подозрително". Днес човекът и прави осъдителни действия. Той се превръща във враг на самия себе си, като унищожава устоите си. Той като че ли люлее в ръцете си собствената си гибел и я отглежда. Ценностите, които се демонстрират не само у нас, но и по света, ме карат да се питам: "Човеко, защо живееш?!" Какво ще оставим на децата си, от които сме заели бъдещето? Защото трябва да им го върнем обратно. Нямаме право заедно с шампанското на днешните си наздравици да изпиваме и бъдещето на децата си. Ако не спрем тази диктатура на негодяите, ние сме обречени. Затова смятам, че най-добре е човек да учуди първо себе си с добрината си и така да бъде част от промяната на Света. Както казва Ганди: "Ти бъди промяната". Защото ние първо сме хора, а след това всичко останало", изповядва Мартен Калеев.

Атмосфера от представянето на новия брой на алманах "Огоста", което се състоя в художествената галерия "Кирил Петров" в Монтана, можете да чуете в пълния запис на предаването "Калейдоскоп" в прикачения звуков файл. Репортажът стана възможен благодарение на отзивчивостта на колегата журналист от Монтана Камелия Александрова, която предостави на Радио ВИДИН записи от събитието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50