Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва приветства избирането на Румен Радев за президент на България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия следеше внимателно хода на президентските избори в България и Молдова през последните две седмици. Както можеше да се очаква, Москва обяви, че гледа позитивно на изхода от състоялите се вчера в тях президентски избори. Днес почти всички важни фигури в Русия, които се занимават с външна политика направиха съотвенти коментари по отношение на изборите в България и Молдова.

Кремъл уважава избора на България и поздравява кандидатите спечели президентските избори в България и Молдова Румен Радев и Игор Додон. На Москва й импонират заявленията на кандидатите спечелили президентските избори в тях, сведетелстващи за готовността им да работят за нормализацията на отношенията им с други страни. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той отбеляза още, че Русия смята България за много много важна страна за сътрудничество и развитие на отношенията си с нея, както и с Молдова.

По отношение на страната ни Песков коментира, че Русия е работила върху реализацията на много голями проекти в сферата на икономиката заедно с българската страна. Без да влиза в дълбочина, той каза, че по известни причини, които са предизвикали съжаление в руската страна, много от тях са били спряни, добавяйки, че се надява, че ще се появят нови. Песков каза още, че переспективите пред "Южен поток" и АЕЦ "Белене" са минимални, отговаряйки на въпрос дали те могат да бъдат възобновени сега.

Според председателя на комитета по международните въпроси към горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията, Константин Косачов изборите в България и Молдова са показали провала на антируската медийна кампания. Косачов коментира, че изходът от изборите в България и Молдова не означава, че още утре тези две страни ще напуснат проевропейският си курс и ще влязат в организации с участието на Русия, защото за гласувалите за Румен Радев и Игор Додон въпроса не стои така. Това не е гласуване в полза на Русия, а пробългарско и промолдовско и без съмнение техните гласоподаватели са европейци колкото и поляците, гърците и австрийците. Според него избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще влияе занапред върху изборите в много европейски държави.

От своя страна, лидерът на евразийското движение в Русия, философът Александър Дугин, близък до Кремъл и известен със своите крайни консервативни националистически възгледи, написа във Фейсбук, че след Вашингтон, Кишинев и София е вече наша, оставяйки да пресушим блатото в самата Русия. Дугин споделя в същия текст още мнението на свои съратник от Белград, според когото проруският генерал Румен Радев е победил кандидата на Вашингтон и Брюксел, което е нов успех за руския държавен глава Владимир Путин и пореден провал за президента на САЩ Барак Обама.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Петро Порошенко

Петро Порошенко изрази надежда, че Румен Радев ще се придържа към проевропейска външна политика

Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази надежда, че новоизбраният български държавен глава ще се придържа към проевропейска външна политика и ще проявява европейско единство. Порошенко не приема победилият кандидат в България да бъде определян..

публикувано на 14.11.16 в 16:46
Румен Радев

Посолството на САЩ в България поздрави новоизбрания президент Румен Радев

Посолството на САЩ в България поздрави новоизбрания президент Румен Радев . То очаква да работи с него за напредък по трансатлантическите връзки и ценности, ангажимента и солидарността в рамките на НАТО, модернизацията на въоръжените сили и сигурността на..

публикувано на 14.11.16 в 16:42

Росен Плевнелиев и Румен Радев ще се консултират взаимно при евентуално формиране на служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев и избраният за нов държавен глава Румен Радев ще се консултират взаимно при евентуално формиране на служебно правителство. Двамата са се договорили за това по време на срещата си в президентството. Още в неделя..

обновено на 14.11.16 в 16:35