Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво работят общинските съветници

Просперитетът на всяка община зависи от отговорността на местното самоуправление, е записано в Етичния кодекс за управление на общините у нас. За постигане на отговорно местно управление трябва се грижат общинските съветници, които са длъжни да поддържат непрекъсната връзка със своите избиратели и да ги информират за дейността и решенията на Общинският съвет. Съветниците са длъжни да избягват всякакви действия, повлияни от личните им политически възгледи. Дали, обаче, това е така? 

Как работи Общинският съвет във Видин година след изборите за местна власт - това попитахме председателя му Генади Велков

"Видинчани познават само видимата част от нашата работа, предвид на това, че голяма част от тях присъстват на заседанията ни. Те обаче не знаят какво се случва на комисиите, където се разискват доста сериозни проблеми. С този Общински съвет мога да кажа, че се работи добре. Разрешавали сме всякакви проблеми, свързани със запушена канализация например до получаване на стипендия на деца на социално семейства. Мисля, че има приемственост от по- младите общински съветници, които се вписват много добре в нашата работа" - каза Генади Велков.


Част от работните задължения на общинските съветници са описани в Етичния кодекс, който съдържа основни морални норми, служещи като модел на поведение при упражняване на правата и изпълнение на задълженията на служителите. Знаят ли видинчани какво точно работят техните общинските съветници и биха ли ги потърсили за помощ?

"Не сме запознати с работата им и никога не бихме ги потърсили. Не знаем какво точно работят, но бихме им поставили слаба оценка ... Това, което обещаха за града не направиха. Постоянно се оплакват от предишните, а след това правят точно като тях" - такива бяха мненията в анкетата по темата. За коментар на отговорите на хората потърсихме общинския съветник от Гражданско обединение "Единни за промяна" Вартан Папикян.

"Мисля, че хората имат право да дават негативна оценка на работата на Общинския съвет във Видин. Според мен няма прозрачност при излъчване на заседанията ни. Лично аз се изразих негативно днес по точката, касаеща отчет за взетите решения. Денонощно ние трябва да сме на разположение на гражданите на Видин. Изисквайте от нас да бъдем по-дейни и по- честни. Мисля, че няма приемственост от младите ни колеги. Когато някой реши да се изкаже по определен въпрос, веднага му се прави забележка от някой горестоящ" - каза Вартан Папикян.


Съветниците са длъжни да провеждат редовни консултации с представителите на гражданското общество, с цел максимална обективност при вземането на решения, каза за Радио ВИДИН Пламен Трифонов, общински съветник от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и допълни: 

"Нашата дейност е публична и винаги отворена. Смятам, че интересът от страна на нашите съграждани определено е слаб. Нека не забравят, че винаги могат да разчитат на нас. Дневният ред на общинските заседания е публичен и достъпен за всеки, който се поинтересува."

Постоянни комисии към Общинския съвет заседават ежемесечно, като на тях се разглеждат предложенията, които ще се гласуват на заседанията на местния парламент. Точно на такава комисия присъства наш екип, където разговаряхме и с Валентин Братков, общински съветник от ПП "ГЕРБ". 

"Много са казусите, по които съм се произнасял през годините и винаги съм се стремял да ги подкрепям, ако те отговарят на морала и справедливостта, в полза на гражданите" - каза Валентин Братков

И на финал нека отбележим, че общинският съветник няма право да използва положението си за получаване на специални привилегии, освобождаване от задължения, лични придобивки или неправомерни действия. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26