Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват 30-ото издание на Киномания

| обновено на 17.11.16 в 18:07
Снимка: архив
Филми, награждавани на фестивалите в Берлин, Кан и Венеция, ще бъдат показани на 30-ото издание на Киномания. 

Официалното откриване е тази вечер от 19 ч. в зала 1 на НДК.

Юбилейното издание на Киномания ще бъде открито с българската продукция „Слава“, която вече  бе отличена с четири награди на различни международни фестивали. Филмът е дело на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създали лентата „Урок“. Втората родна продукция в тазгодишната Киномания е "Пеещите обувки" на режисьора  Радослав Спасов. Филмът е посветен на певицата Леа Иванова.

За чуждите заглавия във фестивала разказва Владимир Трифонов - един от организаторите на Киномания:
Новият филм "Кафе" на Уди Алън, филм на Педро Алмодовар "Хулиет". Новият филм на  Мел Гибсън "Възражение по съвест". Новият филм на Емир Кустурица "На Млечния път", новият филм на  Джим Джармуш "Патерсън", който лично на мен ми е любимият филм тази година.
Има документални български филми "Поне веднаж да полетя" за обичания режисьор и актьор Иван Андонов, "Балканска хармония", филм за музикалните проекти на Теодосий Спасов и анимационният филм на Сотир и Пенко Гелеви "Зоотроп".

Продукциите  в Киномания 2016 са селектирани в специални филмови сесии - Детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики. Прожекции ще има и след 1 декември - в София, Пловдив и Варна.
В звуковия файл можете да чуете интервю на Емилия Антова с Хермина Азарян, изпълнителен продуцент на фестивала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!