Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представяме в "Калейдоскоп" новата стихосбирка на Андрей Андреев "В този край на света"

Тази вечер всички ние бяхме Андрей Андреев

22
Снимка: Колаж Ваня Минева


В този труден за живеене край на Света, наречен Български Северозапад, в древния и славен някога, а сега повече дрипав и тревожен наш град Видин, се случи нещо човечно, топло и хубаво. Поети, писатели, читатели и приятели на поета Андрей Андреев се събраха в читалище "Цвят", за да представят заедно новата книга на нашия земляк.

Без Андрей, защото тежки здравословни проблеми не позволиха на автора да присъства на този празник на неговото слово лично. Но нищо не може да спре пътуващите към нас думи на поета. Думи, които Андрей сам избра за корицата на най-новата си стихосбирка, наречена "В този край на света":

Новата книга на Андрей Андреев, Снимка: Ваня МиневаАко човекът жив все още помни,
ако духът му в нишите огромни
на битието и небитието
усеща още полъх от небето;
ако последната любов е ден последен
и от живота му, ако наведен
над себе си, намери там утеха
за онова, което му отнеха
тирани, словоблудци, бури, време-
събраното във шепите си семе
той в слънчеви пространства ще разпръсне,
за да изчезне... Или да възкръсне.

"Андрей Андреев е най-благородния, най-честния и най-чистия човек, който аз познавам в живота. Не един от, а най. И е великолепен световен поет. Не само български. И класик на българската поезия. Това безспорно ще бъде признато след някое и друго десетилетие. Сигурен съм", каза по време на литературната вечер поетът и преводач от български на руски език Александър Руденко- състудент, приятел и събрат по перо на Андрей и подари на публиката едно от своите стихотворения, преведени на български от нашия земляк.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Всички ние днес сме Андрей", така се самоопределиха поети, писатели, читатели и приятели на Андрей Андреев по време на литературния салон, посветен на най-новата му стихосбирка "В този край на света". Книги на повече от 15 видински автори се подредиха на малък, скромен импровизиран литературен щанд, с поканата парите за всяка от тях да отидат в кутията с дарения за приятеля Андрей.

"Случи се нещо много човешко. Ние знаем, че нашите дарения не биха били достатъчни той да получи протезата, с която да се върне в живота, да се чувства отново пълноценен и, надявам се, щастлив. Но когато един приятел е в затруднение, правиш, каквото можеш. Андрей ме помоли тази вечер да е весела, да е красива, да е празник на литературата", сподели развълнуван секретарят на Дружеството на видинските писатели Ненчо Славчев.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Той винаги си е бил и е с нас, защото е част от видинската литературно-художествена творческа духовна палитра на Видин и Видинско. Имам почти всичките му книги. Те са подредени близо до фотьойла, в който обичам да си почивам и аз често отварям някоя от тях. Да, тази вечер ни липсва неговият глас, неговият смях, неговата усмивка. Искам да е здрав, да е силен, за да продължи да пише. И го чакаме във Видин", пожела Димитър Тодоров- рецитатор, общественик, ценител на литературата. И припомни един от любимите си стихове: "... но защо отреждат Боговете/ на човека, докато е жив/ да е най-самотен там, където/ някога преди е бил щастлив..."

"Андрей Андреев е творец от национално значение- едно голямо име и като поет, и като преводач. Надявам се чисто човешки повече хора да са съпричастни към желанието на видинчани да му помогнат отново да е пълноценен", добавя и Тодор Младенов от видинската библиотека "Михалаки Георгиев".

За да може Андрей да се върне в живота, за да може отново да си дойде у дома, да се види с приятелите си. И всички да повярваме, че добротата я има.

Представяне на новата книга на Андрей Андреев"Искаме да подадем ръка. С малко- толкова, колкото можем. Дано сме част от неговата мечта- изразена тихо, скромно и негласно, да може да ходи отново. Да е пълноценен. "В този край на света", както сам поетът казва, живеят хора, които са с широки сърца. Дано помогнем на нашия съгражданин- той е велик поет и човек, добър приятел на нашето читалище. Ще сме щастливи, ако го зарадваме поне малко. Нека сме съпричастни към една болка и една надежда, на един човек, който вижда този свят с широко отворени очи, а не може да го обходи...", сподели и секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев.

В същия ден, в разговор с колегата от Радио Видин Стефка Павлова, Андрей Андреев призна:

"Видин е родният ми край. Раковица е селото, без което не мога и ако един месец не си отида- боледувам... Във Видин съм живял и работил доста години. Всичко от родния ми край ми е скъпо. Когато пътувам към нашия край, щом мина табелата с надпис Видинска област, ми се струва, че нищо лошо не може да ми се случи. У дома съм. С моите близки, приятели, земляци."

Ако можете, помогнете на Андрей Андреев да се върне. Защото, както сам той е написал:

"Родният въздух лекува. Родният път ни въздига."

Банковата сметка е:
Банка ДСК ЕАД
IBAN G97STSA93000023848607
BIC STSAABGSF

Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10