Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици посетиха депото за отпадъци в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Снимка: Радио ВИДИН

От 19 до 27 ноември се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците /ЕСНО/. Това е нейното осмо издание.
 
Природозащитен център "Натура", към Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" организира посещение на Регионалното депо за неопасни отпадъци край Враца на ученици от СУ "Васил Кънчов" по повод ЕСНО. Управителят на дружеството, което стопанисва депото- Начко Найденов запозна децата с работещата сепарираща инсталация, действащата в момента клетка и рекултивираното сметище. Депото се намира край село Косталево и на него се депонират отпадъците на две общини- Враца и Мездра.

"Децата са от 6 "а" и "б", те са от един клуб по екология и другите са творци. Целта е да се запознаят с процеса на дообработка на вторичните суровини. Искаме да ги накараме да събираме разделно, поне капачки, в училище. Много им е интересно, те за първи път идват. Това, което видяха, ги шокира даже- беше изхвърлена кожа на току- що заклано животно и едно куче ядеше. А иначе видяха как се сортират отпадъците", разказа Жулиета Босилкова, учител в СУ "Васил Кънчов" в град Враца.

Снимка"Всичко ми е интересно", така обобщи впечатленията си  от работата на регионалното депо Преслав Маргаритов, ученик от Средно училище "Васил Кънчов" в град Враца и обясни подробно какъв е процесът от постъпването на боклука, до разделянето и пресоването.

Как събират видинчани отпадъците?

"Ние сме от Раковица. Там изхвърляме в контейнера... Заедно. Дъщеря ми, например, разделно ги събира. Имам подозрение, че дори и да ги събираме разделно и да ги изхвърляме разделно после ги изхвърплят заедно... Имаш боклук, изхвърляш го. Колко по- малко? Къде разделно? Няма контейнери за разделно хвърляне на боклуците. На "Райнина" има два контейнера, няма как да ги разделя боклуците... Да, разделно ги събираме. Така трябва... Всичко заедно събираме... Не виждам смисъл от разделното събиране, защото след това не се събира разделно..."

По темата за количеството отпадъци, които изхвърляме, за чистотата в кварталите и какъв е редът на събиране на различните отпадъци потърсихме за коментар Община Видин. До момента нямаме отговор.

СнимкаПри представяне на отчетата от работата на общинското ръководство заместник кметът Цветан Асенов заяви, че Регионалното депо е заработило активно. През настоящата година е създадено и общинското предприятие по чистота. Разработена е програма за управление на отпадъците на територията на Община Видин. Закрити са нерегламентираните замърсявания във всички населени места в общината. Извършено е и почистване на замърсените с отпадъци речни корита и прилежащите им територии в границите на населените места.

Потърсихме и Община Враца за коментар по темата. Събеседник е Ирена Статкова, главен експерт "Екологични инвестиции" в отдел "Публична инфраструктура и околна среда" в Община Враца.

Екологът обясни, че на регионалното депо се събират около 1400 тона отпадъци средно месечно. Част от тях се приемат на сепарираща инсталация и след тяхното сортиране се отделят рециклируеми, горими и останалата част се депонира. Има и фирми, които предават производствен отпадък от дейността и подлежи директно на изгаряне.

Есента и пролетта количеството на отпадъка са повишава, лятото има лек спад, през зимата пък отпадъкът става доста мръсен. Във Враца не се допуска натрупване и застояване на смесени битови отпадъци. На места обаче може да се открие такъв несъвестно изсипан отпадък до контейнерите.

Къде и как се изхвърлят различните видове отпадъци?

"Строителният отпадък в Община Враца на този етап се изхвърля на разтоварището до квартал "Бистрец". Редът е следният- чрез заявление в Информационния център на Община Враца и заплащане на такса от 4 лева на кубичен метър, същите се оставят на разтоварището. Община Враца има сключени договори в фирми- "Рестийл", "Чистота Балкани", "Джордан", които приемат излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, негодни за употреба батерии и акумулатори и всякакви други електроуреди, излязло от употреба МПС, опасни домакински отпадъци като използвани кутии от бои, от препарати и т.н. Всичко, което е свързано с домакинството, Община Враца го е обезпечила със съответните площадки за тяхното безвъздмездно приемане", каза Ирена Статкова.

Едрогабаритните отпадъци като дивани, големи шкафове и други се приемат на Регионалното депо за неопасни отпадъци. Депото може да приема и отпадъци от домакинствата, като годните се отделят и всеки може да се възползва от тях и да им даде втори живот. В общината има и контейнери за разделно събиране на текстил.  

Снимка: БФБЗа осми път бяха дадени Наградите за биоразнообразие.

Жулиета Босилкова бе номинирана в една от категориите-  "Активист за природата" от Георги Антонов от Природозащитен център "Натура" във Враца. Съвместната й работа с Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" е още от 2000-а година, когато създава клуб по туризъм "Планински дух" в Природатематическата гимназия "Академик Иван Ценов", в която работи до миналата учебна година. Тя организира множество събития, в които децата могат да опознаят природата и да се научат да я обичат и пазят.

В категорията "Най- успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието" една от 22-те номинации е на екоклуб "Таралежите" към ПМГ във Враца, в която работи до миналата учебна година Жулиета Босилкова. Клуб "Таралежите" в продължение на много години поставя хранилки и храна за птици в прохода Вратцата и на други места във Врачанския Балкан, когато има сняг. За тези акции, с които помагат на птичките да оцелеят в тежките условия през зимата, сме ви разказвали в предаването "Еко Свят".
 
23 са номинациите за "Активист за природата". Сред тях е  още един представител на Северозапада, с когото сме ви срещали в предаването "Еко Свят"- Георги Стоянов, отговарящ за популацията на белоглави лешояди. Той живее в с. Долно Озирово в община Вършец и е посветен на 100 процента на тази мисия.

На церемонията снощи бяха обявени победителите в публичното гласуване и отличените от журито. Въпреки че наградите отидоха при други от номинираните, Северозападът беше представен достойно с постиженията, които имат нашите претенденти.

СнимкаКметът на видинското село Сланотрън Венелин Павлов съобщи преди дни, че местен жител е подал сигнал за силна миризма във въздуха, която идва от намиращия се край населеното място завод за преработка на гуми.

"Оплакванията са системни", каза още кметът пред Полина Тодорова.

Изпълнителният директор на завода Тодор Николов заяви, че твърденията за силна миризма в селото са неверни:

"Не мога да коментирам неверни твърдения."


Служители на Община Видин са проверили площадката на Завода за преработка на гуми край село Сланотрън. Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. Проверката е извършена на следващия ден, след като е подаден сигналът. Проверяващите са установили, че заводът не работи и не се усеща миризма. Фирмата е уведомила предварително екоинспекцията за провежданите проби на инсталацията.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40