Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в Харманли ескалира отново

| обновено на 24.11.16 в 23:09
Снимка: БГНЕС

Напрежението в регистрационно-приемателния център в Харманли отново ескалира след 20 часа. Разбунтувалите се мигранти са изтласкани от двора в сградата на общежитието.

Над 200 са задържаните чужденци. 14 полицаи и 2-ма мигранти са пострадали. Към лагера пътува премиерът в оставка Бойко Борисов.

По-рано пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Георги Костов обясни:

Единият от полицаите е по-сериозно ранен. Има рана на главата. Пострада от камък, който счупи шлема му. Има колеги с фрактури на крайниците. Колегите абсолютно контролират средата в региона и мигрантите са изтласкани в сградите.

От София са изпратени специализирани полицейски сили към Харманли от поделението на МВР в кв. "Бенковски". Пред бежанския център са се събирали около 200 недоволни граждани и са направили шпалир. Николай Георгиев обясни:

Обстановката малко се успокои. В момента изкарват ранени бежанци. Ние, гражданите на Харманли, поискахме да им бъде направен медицински прегледи от дерматолози и след като ги затвориха – това е и един вид и за тяхно добро, и те направиха бунт. С това си пролича, че това не са мирни граждани, които бягат от война и да търсят убежище. Хората тук искат мигрантите в бежанския център да бъдат екстрадирани. Имаше посегателства върху момичета и имуществото на хората и затова те се страхуват.

През деня също се стигна до ескалация на напрежението. Около 2 хиляди мигранти се бунтуваха. Председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова проведе преговори, което временно успокои обитателите на центъра.

От 3 дни е в сила забраната за излизане на чужденците от лагера заради страха на гражданите на Харманли от болестите, които пренасят мигрантите. По-рано Петя Първанова коментира:

Временната мярка, която се предприе да не могат да излизат от центъра, е провокирала напрежението. Преди 2 седмици имаше екип от лекари, които установиха, че тук не е огнище на зараза, тук нещата са под контрол и че няма нищо извънредно. Благодарение на някои излишни изказвания, които много натегнаха обстановката.

След натиск отвътре и граждански протест отвън 7-часовата криза към 17 часа беше овладяна. По-рано директорът на областната дирекция на МВР-Хасково Ангел Цанков посочи: Не е упражнено насилие и случаят е решен с най-малък риск и за гражданите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гл. комисар Христо Терзийски

Гл. комисар Христо Терзийски: Обстановката в лагера в Харманли в момента е спокойна

Жандармерия от Бургас и Кърджали е изпратена в Центъра за бежанци в Харманли. Това съобщи пред "Хоризонт" главен комисар Христо Терзийски - началник на Главна дирекция "Национална полиция". Той уточни ,че обстановката в момента в лагера е спокойна, но..

обновено на 24.11.16 в 17:05