Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци в действие

8
Снимка: Нора Йоцова
Три интересни събития от календара на Младежкия съвет по наркотични вещества отбелязваме днес в предаването "Заедно".

8-ми рожден ден отпразнуваха миналата седмица доброволците във Видин. Гост на тържеството бе заместник- кметът на Община Видин Венци Пасков. Най- добри пожелания към доброволците изказаха на празника председателят на Общински съвет по наркотични вещества Красимира Елисеева и психолозите Боряна Ангелова, Велислава Цанкова и Весела Начева.

На рожден ден, като на рожден ден - имаше торта, пожелания, благодарности за добрата работа. Ето какво разказват за доброволчеството си в Младежкия съвет по наркотични вещества Иванела Илиева и Марио Илиев:

"Аз съм тук за втора година и много се гордея с екипа, който ние съставяме всяка година, защото ние сме доброволци, които сме много емпатично настроени към съучениците си и към връстниците си. Аз реших да се запиша тук, защото винаги съм била против наркотиците... Аз съм сравнително нов - от една година съм в организацията, но съм страшно щастлив да бъда част от нея. Мисля, че ще продължа да бъда, защото се правят доста интересни и вълнуващи неща като кампании, превенции..."   

"Аз съм в Младежкия съвет по наркотични вещества от миналата година. Те дойдоха в училището ни и казаха, който иска да дойде и да се запише. И аз се записах. Обичам да се включвам в разни такива неща", ни разказа доброволецът Гергана Рускова.

В третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Денят без цигарен дим. По този повод доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества раздаваха флаери на третокласници във видинското училище "Цар Симеон Велики". На листовките децата можеха да напишат послание и да нарисуват рисунка, с което да накарат възрастните да се замислят за вредния си навик. Доброволецът Любослав Лозанов обясняваше на учениците, а психологът Велислава Цанкова го допълваше:

"Обясняваме на по- малките от нас, дори понякога и на по- големите каква е вредата от наркотиците и от тези вредни вещества. Днес отбелязваме деня против тютюнев дим, един вид против цигарите и ще ви раздадем едни листчета, едни флаерчета, които вие можете да попълните, ако искате, за някои от вашите родители... Отзад можете да нарисувате картинка, да напишете послание и след това да ги занесете вкъщи..."  

Децата разказват, че родителите им пушат вкъщи. Питам третокласниците знаят ли нещо за цигарите:

" Ами не. Аз казвам на родителите си, че димът ми пречи, но те не го възприемат... Аз им казвам да спрат да пушат, ама те казват "Правилно.", но просто искат да пушат. Знам, че цигарите могат да убият човек и да му развалят белите дробове... Аз знам, че те са вредни за хората и ако прекаляваш много може да се разболееш и да отидеш в болница. И аз казвам на мама да престане, ама тя е свикнала..."

В рамките на два дни Областната дирекция на МВР във Видин е домакин на съвместни мероприятия с Общински съвет по наркотични вещества към община Видин на тема "Превенция на употребата на наркотични вещества". В тази връзка бе поканен инспектор Петьо Петков, служител в сектор "Наркотици" към Столичната дирекция на полицията. Вчера той се е срещнал с педагогическите съветници от всички училища във Видин, а днес се срещна с доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества.

Снимка"Ще говоря преди всичко за това, което е, конкретиката и това, което е новото в нашата страна. Нашето географско положение е такова, че просто нищо не ни е подминало. Не мога да кажа какво ще бъде в бъдеще, но мога да ви кажа кое е това, което е към момента. Ние тази програма я правим в София от около 3 години, тази ни е четвъртата. Общо взето я правим на доброволни начала. Влизаме при учениците от 8-и до 12-и клас. Няма значение какви са паралелките и училищата. Не мога да кажа, че е презентация, нито лекция, защото аз съм професионален полицай. Не съм лектор, нито преподавател. Търсим дебата с учениците. Многобройните въпроси и това, което те са чули из кварталните фолклори за нещата, свързани с улицата. Това знаете, че е латентна престъпност. Полицията знае за какво става въпрос. Трудно е да проникнем в тези общности, защото те са много затворени. Има една криворазбрана партизанщина сред младите хора, която в повечето случаи е пагубна за тях", разказа инспектор Петьо Петков.  

Разбира се, още много интересни неща за видовете наркотици и тяхното въздействие разказа полицаят, тях не ги пускаме в нашия ефир, но ще останат запаметени от младежите и със сигурност ще бъдат използвани в техните превенции във видинските училища.  


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40