Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц изрази желание да обсъди въпросите за мигрантите и Русия с Румен Радев

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази желание да обсъди с новоизбрания президент Румен Радев позицията му спрямо мигрантите и отношенията с Русия. Става дума за изказванията на държавния глава за лимит на бежанци, за по-твърд подход срещу нелегалното пресичане на границата и че няма да позволи България да се превърне в "буферна зона на Европа":

Имайки предвид, че по време на предизборна кампания всичко звучи малко по-твърдо, отколкото след края на кампанията, аз бих предпочел първо лично да обсъдя с него възможно по-скоро този въпрос. ЕС подкрепя България в защитата на външната граница. Новоизбраният президент трябва по-ясно да обясни, какво точно има предвид, защото ако външната граница се защитава ефективно, няма как България да се превърне в "буферна зона“.

В седмицата, в която ЕП гласува спорни резолюции за замразяване на преговорите с Турция и противодействие на медийната пропаганда на Русия, неговият председател – германският социалдемократ Мартин Шулц обяви, че след края на мандата си през януари догодина напуска Брюксел и се връща в политиката в Германия:

Трябва да обсъдим дали да прекратяваме преговорите с Турция или не. Има аргументи в полза и на двата подхода, но аз лично вярвам, че за момента не трябва да късаме връзките си с турското правителство. Напротив – трябва да продължим да използваме необходимите средства за влияние върху Турция, за онова, по което можем да повлияем все още – а именно, да не се връща отново смъртното наказание. Защото едно е ясно – в момента, в който то се въведе, отношенията между ЕС и Турция повече няма да бъдат в рамките на присъединителен процес. Освен това не вярвам, че г-н Ердоган, който договори споразумението за бежанците с ЕС и сътрудничи по него, сега публично да влезе в ролята на човек, който позволява трафик на хора, само защото е ядосан от политическия развой на събитията. Ето защо е от взаимен интерес да се придържаме към обещанията - заяви за "Хоризонт" Мартин Шулц.

Цялото интервю с Мартин Шулц можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!