Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тамара Гузенкова: Целта на Евромайдана не бе постигната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ясно е, че целта на Евромайдана отпреди три години в Киев не бе постигната. Това казак в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" руският политически анализатор Тамара Гузенкова:

Не бе постигната нито от тези, които стояха на него, нито за тези, които го вдъхновяваха. Обещаваше се на хората, че Украйна ще стане европейска държава, че ще влезе в зоната за свободна търговия с Европейския съюз. Чакаха се обещаните западни инвестиции и кредити. Но, в крайна сметка видяхме, че нищо от това не се случи. Западът днес е загрижен за проблемите си. Демонстрира и определена умора от украинската проблематика, но това, което е най-неприятно за днешното управление в Киев е, че Западът се опитва, без да го демонстрира публично - да нормализира отношенията си с Русия и знаците за това са много - предприетите действия в различни проекти, предимно в сферата на енергетиката, смекчената риторика, по-малко антируска политика и балансирания тон, когато става дума за Русия.

Не трябва да пропускаме въпроса със статута на страната и прехода от унитарност към децентрализация, добави Гузенкова:

В Киев не обичат думата "федерализация", въпреки че в нея няма нищо лошо и предпочитат да говорят за децентрализация, но като унитарна държава Украйна вече не може да съществува. Това трябва да бъде закрепено на законодателно равнище. В същото време смятам, че антируският елемент в украинската политика трябва да се смени с нещо по-разумно. 

Цялото интервю с Тамара Гузенкова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!