Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистът по Фън Шуй Ина Май Джар: "Ние сме спящ народ, облечен в черно"

Снимка: Ина Май Джар Личен архив

Как древното китайско изкуство Фън Шуй може да ни помогне, чрез избирането на подходящите цветове, да постигнем хармония в дома си или да започнем деня си по-ведро. За това разговаряме с Ина Май Джар, бивш преподавател по философия във Военната академия, която от 21 години работи и в сферата на здравната профилактика. Тя твърди, че използването на цветовете според принципите на Фън Шуй засяга много повече аспекти от живота ни и се грижи за хармонията не само в нас, но и в дома ни или на работното ни място. И така - кои цветове ни зареждат с енергия, кои ни успокояват и кои натоварват- съветите за това дава специалистът по Фън Шуй, Ина Май Джар:

"Всеки може да тества дома си по много лесен начин - като влезе в него като гостенин. Тогава веднага ще види какво го дразни, какво му пречи, дали му е комфортно, дали веднага сяда на хубавото място. И дали ако е седнал на него, става отпочинал, или изморен... Така лесно тествате дома си и разбирате дали той ви дава сила, или слабост. Обикновено, когато се обзавежда един дом, хората се насочват към ползването на пастелните цветове, защото не са драматични. Но, всичко зависи от самите тях и вкусовете им. На някой човек може да му липсва зеленият цвят. По дължина на вълната зеленият цвят, и то точно синьо-зеленият, се смята за нулев цвят. Точно затова толкова често се използва в училищата. Аз винаги Снимкасъм се чудела, преди да уча Фън шуй, защо за момиченцата се ползва розово, а за момченцата- синьо. Ами, защото момченцата се раждат много по-активни, с много по-силна енергия и синьото ги успокоява, а момиченцата са по-обрани и розовото ги зарежда с енергия и ги активира. Ето защо, когато хората искат да успеят, те трябва да се насочат към активната гама цветове- жълтото и особено оранжевото. Този цвят, освен че дава енергия, е и цветът на усмивката и позитивната енергия. Що се отнася до червения цвят, той е много агресивен и аз не го препоръчвам. Ако пък човек е много емоционален и не може да си събере енергиите, препоръчвам синьо, синьо-зеленото...

Нещо, което ми прави впечатление тук- ако излезете на главната улица, всички са облечени в черно. Това е характерно за българина и е израз на цялостната му психология- самовнушението, че в черно ти изглеждаш по-елегантен. Черното е цветът на медитацията. Защо монасите носят черно- за да се затворят в себе си. Ето защо, аз бих препоръчала черният цвят само в краен случай. Не случайно, когато хората са в траур, носят черно... Не разбирам младите момичета, които целите са в черно. А черният цвят не дава енергия, както и чисто бялото. Но, ако трябва да сравняваме, бялото все пак е свързано със светлината, докато черното - с тъмнината. Там човек спи. Ние сме един спящ народ, целият облечен в черно..."


За въздействието на цветовете върху човека е известно отдавна. Цветотерапията също се занимава с вътрешното състояние на индивида и възвръщането на баланса в организма му. Ето защо не бива да се забравя, че всеки цвят носи определено настроение, цел или чувство, съветва Ина Май Джар.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40