Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Криводол Веселина Томова поставя оперета в детската градина

На сцената на Сатирата се среща с Анастасов

Снимка: Радио Видин

Какво е да получиш наградата на Общината, когато вече имаш признанието на децата, а съгражданите ти пазят за теб вдъхновяващи спомени от участия в театрални представления и като създател на певческа група? Разговорът е с Веселина Томова от град Криводол. Името й е познато за всички в града от театрални представления и певческата група, която основава.

 

Среща се с Никола Анастасов и Димитър Манчев на сцената на Сатиричния театър, а за спомените си от тогава Веселина Томова разказва, докато разглеждаме снимките в книга за читалището в града За нея и семейството й пише също и в друга книга, на Иван Кошничарски, който е родом от Криводол. 


„В града ни участвахме в социалния, обществения и политическия живот“, разказва за певческата и театралната група Веселина Томова.


За 2008 година тя e носител на „Наградата на Криводол“, а званието получава за заслуги в развитието и утвърждаването на предучилищното възпитание и обществения живот. Докато е директор на детска градина, сменя три учебни програми. Смята, че децата трябва  да са приобщени към събитията в града и за всеки голям празник подготвят програма. Поставяла е дори оперета в детската градина. Най-важното за работата й като учител на най-малките, които още не са влезли в класните стаи, е било познанието за детската психика на тази възраст. 


До скоро Веселина Томова е била председател на Клуба на пенсионера в града, а изявите на сцена продължават. Клубът носи името „Тафтиомозис“, старото име на Криводол, така, както се е казвала и певческата група, която тя създала.


Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25