Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Криводол Веселина Томова поставя оперета в детската градина

На сцената на Сатирата се среща с Анастасов

Снимка: Радио Видин

Какво е да получиш наградата на Общината, когато вече имаш признанието на децата, а съгражданите ти пазят за теб вдъхновяващи спомени от участия в театрални представления и като създател на певческа група? Разговорът е с Веселина Томова от град Криводол. Името й е познато за всички в града от театрални представления и певческата група, която основава.

 

Среща се с Никола Анастасов и Димитър Манчев на сцената на Сатиричния театър, а за спомените си от тогава Веселина Томова разказва, докато разглеждаме снимките в книга за читалището в града За нея и семейството й пише също и в друга книга, на Иван Кошничарски, който е родом от Криводол. 


„В града ни участвахме в социалния, обществения и политическия живот“, разказва за певческата и театралната група Веселина Томова.


За 2008 година тя e носител на „Наградата на Криводол“, а званието получава за заслуги в развитието и утвърждаването на предучилищното възпитание и обществения живот. Докато е директор на детска градина, сменя три учебни програми. Смята, че децата трябва  да са приобщени към събитията в града и за всеки голям празник подготвят програма. Поставяла е дори оперета в детската градина. Най-важното за работата й като учител на най-малките, които още не са влезли в класните стаи, е било познанието за детската психика на тази възраст. 


До скоро Веселина Томова е била председател на Клуба на пенсионера в града, а изявите на сцена продължават. Клубът носи името „Тафтиомозис“, старото име на Криводол, така, както се е казвала и певческата група, която тя създала.


Вижте още

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45

В „Музикална зона“ слушаме Хари Мата Хари

Те са една от най-известните групи в бивша Югославия и вече над 30 години са на върха в музикалните поп и рок класации. Лидер и основател на босненската формация е Хари Варешанович, който е наричан от фенове и колеги “Сараевския славей”. През 1985 г. е създадена групата „Хари Мата Хари“ и до днес е издала 12 албума, от които са продадени над пет милиона..

публикувано на 09.11.20 в 09:40