Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са Гергана Райжекова и Мартин Антонов- координатори от Център за творческо обучение София

Всеки може да лети!

Как се кандидатства за единствения в Европа космически център за обучение, създаден по модел на NASA?

28
Готови за полет! Симона Лилова от Видин е в средата, права
Снимка: http://cct.bg


Днес в "Калейдоскоп" ви каним заедно да помечтаем за звездите. Как съвсем истински може нашите деца да видят, да почувстват Големия Космос- за това си говорим с координаторите от звено "Детски и младежки програми" на Центъра за творческо обучение в София- Гергана Райжекова и Мартин Антонов. Те дойдоха в крайдунавския град за да се срещнат с нашето момиче- Симона Лилова и нейните връстници от видинската ППМГ "Екзарх Антим I". Симона през август 2016 година бе част от българската група, участвала в специализирано обучение в Космическия център на НАСА в Измир- Space Camp Turkey.

През есента Симона бе една от първите, поканени Центъра за творческо обучение да участват в учредяването на общност "Възпитаници на Space Camp Turkey в България".Възпитаници на космическия център в Измир, Снимка: http://cct.bg

"Решихме, че е време да започнем да издирваме и каним за участие в тази общност всички български младежи, които от 2003 година до сега са участвали в космическите програми в Измир", обяснява Гергана Райжекова. И уточнява:

"Space Camp Turkey e единственият в Европа космически център за обучение, създаден по модел на NASA. Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света."

На среща с ученици във Видинската математическа, Снимка: Ваня МиневаОт 2003 година до сега броят на младите хора от България, които са имали възможност със стипендия от Центъра за творческо обучение да се обучават в Измир, е над 500. Но за да постигнат своите звездни мечти тези деца са били подкрепени от своите родители, учители, приятели, от неправителствени организации. Затова всички съмишленици на идеята още български деца да имат възможност да постигнат мечтата си- да видят отблизо звездите и да се почувстват в реални условия пътешественици в открития Космос, са поканени да бъдат част от тази нова общност. Как тази мечта може да се случи?

Всеки ученик, който е между 9 и 15 години може да участва в програмата чрез конкурс, който включва писане на есе или изготвяне на видео есе по една от три посочени теми. След подбор всички класирани получават място в квотата за съответната година, а най-добрите есета Центърът за творческо обучение възнаграждава с пълна или частична стипендия за участие в програмата.

На среща с ученици във Видинската математическа, Снимка: Ваня МиневаТеми за есета Space Camp Turkey 2017: 1. Аз пътувам през "тунел" на времето. 2. Моята Земя след 300 години. 3. Роботите- моите приятели.

Изисквания към есетата: Максимална дължина 500 думи, а на видео есето- 5 минути. Важно! Конкурсните работи трябва да съдържат информация за обратна връзка. Контакти само на децата-участници, без посочен родител или училище, не се приемат. Срок за кандидатстване: 1 март 2017 година.

Слушам ги, гледам снимките на нашата Симона и на децата от нейната група от това лято, и си мисля за моето поколение- за нас, когато бяхме тийнейджъри, Космосът бе достъпен само в книжките с фантастика от някогашната библиотека "Галактика". И се радвам, че за днешните деца на България тази мечта може да бъде реалност. Е, да, не за всички. Само за най-упоритите, за най-последователните, за най-талантливите. Защото пътят към открития Космос е едно голямо житейско състезание и ще го спечелят тези, които най-много искат победата.

В Космическия център на НАСА в Измир, Снимка: http://cct.bg"Сред най-важните уроци в обучението на децата в космическия център е урокът, че трябва да остават себе си и да отстояват лично мнение. По време на обучението те могат да видят професията на научния работник като нещо увлекателно и интересно, а не като на скучен човек с престилка", коментира Мартин Антонов. И добавя:

"Децата се научават как да изразяват себе си и това да е предимство в работата в екип. Те научават нови неща за Космоса, но и нови неща всеки за своя характер и за това как да използват различността си и силните си личностни качества в ситуации, които са важни за целия отбор."

"Аз отдавна си мечтаех за среща с тези млади хора от Центъра за творческо обучение. Така повече деца от нашето училище научиха как могат да се включат в интелектуалното състезание, което ще им отвори пътя към звездите. Да, в живота ни има много скептицизъм. Но ние сме длъжни да го надскочим, заради мечтите на нашите деца", казва учителят по физика във Видинската математическа Валя Велева.

В Космическия център на НАСА в Измир, Снимка: http://cct.bg"Любопитно ми е да почувствам нулевата гравитация. Искам да погледна към Земята с очите на космонавтите. Научих колко тежи един скафандър, за колко време се облича и колко човека трябва да помагат. Доверието в Космоса е важно, но то е важно и тук, във всичко, което правим. Трябва да се доверяваме на нашите родители, учители, приятели и да им позволяваме да ни помагат", коментират със светнали очи седмокласниците и вече правят планове за своите есета. Но защо се кандидатства за стипендия не със задачи по физика, а с есета?

"Есето дава възможност на детето да изрази себе си, да покаже начина си на мислене, да заяви своите принципи, да подреди своите приоритети. Да балансира между фантазия и факти. Да бъде себе си, но в определени от екипа рамки", разяснява Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение.

Симона Лилова в Космическия център на НАСА в Измир, Снимка: личен архивДевизът на Центъра е: "Опознай света около теб, научи повече за себе си!" Центърът е неправителствена организация, създадена с цел да направи качествена промяна в областта на образованието и обучението- промяна към едно по-ефективно образование, което развива ключови компетенции и помага на младите хора да разкрият своя потенциал, за да се реализират успешно както в професионалната, така и в социалната сфера. Дейностиге на Центъра са фокусирани върху ученето през целия живот, младежките дейности и обученията за учители, като работи активно във формалното и неформалното образование и за въвеждането на цялостен подход в общото образование, който разглежда заедно физическите, умствените и социалните аспекти на личността на ученика, алтернативни и интерактивни методи за прилагане на технологии както в класната стая, така и извън нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50