Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели могат да наемат безработни по програма

Снимка: Радио Видин

От 28 ноември до 9 декември във всички бюра по труда в страната всеки работодател маже да наеме безработни, съобразно своите потребности. На този втори етап от изпълнението на схемите по Програмата за развитие на човешките ресурси, хората без препитание, одобрени от работодателите, имат възможността да преминат професионално обучение. Максималният брой безработни, които могат да бъдат наети от един работодател е десет. 

Вярват ли на тези програми и проявяват ли интерес към работодатели, предлагащи работа по тях - това попитахме видинчани в анкетата по темата:

"Мисля, че проблемът е на национално ниво и правителството трябва да вземе кардинални мерки ... Хората тук се спасяват поединично и заминават за чужбина, и се отписват от бюрата по труда, откъдето отчитат спад на безработицата. Всичко това е формалност, колкото да се отчита, че нещо се прави." 

При набирането на заявки не се изискват съпътстващи документи, а те трябва да бъдат представени преди сключването на договор за работа, каза Милчо Цоков, директор на Дирекция "Бюро по труда" във Видин. 

"Около 20 работодатели са подали документи до момента по схемата за младежка заетост. Броят им е в прилични граници. След приемането на документите желаещите ще бъдат насочвани към работодателите. По специална методика ще се извършва класиране на работодателите. Някои от тях остават в резерв, в зависимост от отпуснатите средства. Мисля, че голяма част от работодателите ще бъдат удовлетворени този път" - каза Милчо Цоков и допълни:

"Всички наети по схемите ще получават трудово възнаграждение в рамките на минималния осигурителен праг за длъжността. Всеки работодател има право да дава допълнителен бонус към това възнаграждение, което го нарежда на по- предна позиция в класирането."

 
На територията на Дирекция "Бюро по труда"- Монтана има голям интерес както от страна на работодателите, така и от търсещите работа към схемите на Програмата за развитие на човешките ресурси. Около 50 души са намерили постоянна работа, след приключването на срока на субсидирането, каза Светла Узунова, директор на Дирекция "Бюро по труда"- Монтана:

"До момента в региона, обслужван от нашата Дирекция, са сключени договори с 97 работодатели. Това са микро, малки и средни предприятия, като 49 младежи са останали на работа при същия работодател след приключването на договора за субсидирана заетост." 


Чувстват ли се мотивирани работодателите да назначават нови работници в своите предприятия, на фона на макар и минималния икономически растеж, който отчитат от Международния валутен фонд и Европейската банка и начин за намаляване на безработицата ли е това? Отговор дава Димитър Иванов, собственик на фирма за производство на дограма във Враца.

"Определено това е начин. Имам доста колеги от Северозападна България, които кандидатстват усилено. Вече работодателите успяват да подадат документи и успяват, защото това е глътка въздух за тях. Ние приключваме успешно отиващата си 2016 година, с ново хале и ръст на произведената продукция. Ще има коледни бонуси за служителите ни" - каза Димитър Иванов

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България категорично отказаха коментар по темата. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26