Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йорданка Семкова: Мечтата ми за Космоса се зароди във Видин

Родената в крайдунавския град професорка изпраща апаратура на Марс

5
Снимка: Личен архив


Съществувал ли е живот на Марс? В търсенето на отговор на този въпрос участва и българска апаратура, която изследва радиацията в орбитата около Червената планета. Разработката е на два екипа от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките, които работят по международния проект "ЕкзоМарс". Ръководител на един от тези екипи е родената във Видин проф. дфн Йорданка Семкова. Тя каза за Радио ВИДИН, че апаратът "Люлин МО" е част от международен научен проект:

"ЕкзоМарс" е съвместен проект на Европейската и Руската космически агенции за изследване на Марс. Той включва два етапа. Първият етап започна през март тази година, когато от космодрума Байконур беше изстрелян спътник, който вече е в орбита около Марс. На борда на този спътник има 4 научни апаратури - 2 са създадени от Европейската космическа агенция, 2 са на Института за космически изследвания на Руската академия на науките. В единия от научните прибори, създадени от руските колеги, работи дозиметър на космическата радиация, създаден в нашия Институт. Дозиметърът измерваше по целия път, докато пътуваше спътника до Марс, и в момента измерва в орбита. Всъщност това е единственият научен прибор, който в момента работи, тъй като останалите ще започнат работа по-късно."

Дозиметърът Люлин МО, който изследва радиацията в орбита около Марс. Снимка:ИКИТ-БАН
Българските учени следят непрекъснато работата на "Люлин МО". Информацията се получава в реално време и се обработва. Вече има резултати за дозите космическа радиация, които екипажите на бъдещите полети до Марс ще получат при пътуването си до Червената планета и в орбита около нея.

"Тези резултати показват, че космонавтите при едно пътуване до Марс и обратно, ще получат около 70% от максимално допустимата доза за космонавти и астронавти за цялата тяхна кариера. Така че усилията на тези, които се занимават с подготовката на полетите на хората в Космоса, трябва да бъдат насочени към това да се съкрати доколкото е възможно времето за полет до там и обратно, с оглед на това бъдещите екипажи на космическите кораби да получат по-малки облъчвания", обясни професорът.

Мисията на апарата "Люлин МО" ще продължи до 2022 година. Две години преди това трябва да започне вторият етап на проекта "ЕкзоМарс", който предвижда изследвания на повърхността на планетата. В тях отново ще участва българска апаратура, която ще осигури информация за радиационните условия на повърхността на Марс.

Новият български дозиметър Люлин МЛ ще изследва след 2020 година радиацията на повърхността на Марс. Снимка: Уикипедия.Българските учени вече работят по създаването на новия дозиметър, който ще носи името "Люлин МЛ". "Люлин" е традиционно име на българските дозиметрични апаратури, които летят в Космоса. Първият е още от 1988 година, когато участва в научната програма на втория български космонавт Александър Александров.

За проф. Йорданка Семкова изучаването на Марс е една сбъдната мечта. Тя се заражда още в детството, прекарано във Видин:

"Мечтата ми за Космоса се зароди в онези години, в ранните детски години, когато бях 12-13-годишна и оттогава всъщност се насочих към тази сфера - изследването на Космоса. Това е, което ме вълнува."

Бъдещата професор Семкова през ученическите си години. Снимка: Личен Архив.
И до днес един от най-признатите учени в своята област у нас поддържа връзката с родния си град, където я връщат роднини и дългогодишни приятелства:

"Във Видин имам много близки, приятели, съученици. Обичам много Видин, обичам да идвам във Видин и да се срещам с приятелите и съучениците си", каза проф. Семкова. Тя прие поканата ни при следващото си идване в града да гостува в Радио ВИДИН. Очакваме с нетърпение срещата с тази интересна жена и голям учен.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40