Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще внасяме и какво ще получаваме догодина

Снимка: Радио Видин

Какво да очакваме от новата 2017-а и ще бъдем ли излъгани, че вървим в правилната посока? В края на тази календарна година отново е време за равносметки и поглед напред. 

Какво още ще ни донесе новоприетият Бюджет`2017? Както винаги видинчани бяха категорични в преценките си и коментираха новата "пица 2017-та", която очаква всички българи. 

"Не мисля, че ще е чак постна, но не е достатъчно това. Всички ние се интересуваме и тайно се надяваме, че ще има повече парички за пенсии. За съжаление, тази държава е богата за едни, но много бедна за други ... Частниците не се интересуват от минималната заплата- в тях е ножът и те решават" - казаха видинчани по темата.

Пламен Георгиев, НОИ- Видин"От 1 януари минималната заплата ще бъде увеличена на 460 лв., а минималната пенсия се увеличава с 4 лв. от юни и става 165.25 лв. Останалите ще се индексират с 2.4%. През следващата година осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ за трета категория труд се увеличава с 1 процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 13,8% за родените след 31 декември 1960 г." - това каза Пламен Георгиев, служител отдел "Пенсии" към видинското териториално поделение на Националния осигурителен институт. Увеличение с 20 процентни пункта се предвижда за пенсионната вноска на служителите от системата на сигурността - до 60,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 55,8% за родените след 31 декември 1959 г. Тези вноски обаче се плащат от държавата и това е отразено и с корекции в законопроекта за Държавния бюджет. По план-сметката на МВР за следващата година са предвидени 108 млн. лв. по това перо.


Увеличението на минималната работна заплата от 420 на 460 лева влиза в сила от 1 януари 2017 г. Как ще се осигуряваме обаче - това попитахме Милена Борисова, служител на Националната агенция за приходите във Видин. 

"През 2017 г. минималните месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2015 г. като самоосигуряващи се лица, ще бъдат съответно до 5 400 лв. - 460 лв., от 5 400,01 лв. до 6 500 лв. - 500 лв., от 6 500,01 лв. до 7 500 лв. - 550 лв. и над 7 500 лв. - 600 лв."


Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители остава 300 лв. Максималният месечен размер на осигурителния доход също остава без промяна-  2 600 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2015 г., както и за започналите дейност през 2016 г. и 2017 г. остава 460 лв. Запазва се и размерът на здравноосигурителната вноска на нивото от 2016 г. - 8 на сто, а също и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - 2 600 лв. за целия период. Еднократната помощ при смърт на осигурено лице за 2017 г. ще бъде 540 лв., решиха още депутатите. Народните представители също взеха решение да увеличат заплатите на учителите с около 8% от началото на новата година. По отношение на детските добавки и месечната помощ за отглеждане на дете, по 37 лева месечна добавка за деца ще получават домакинствата, чийто доход на член от семейството не превишава 400 лева. Семействата с две и три деца ще получават съответно по 85 и 130 лева. Месечната помощ за отглеждане на дете с увреждания между 50 и 70% ще бъде 350 лева, а с увеличаване на степента на увреждането държавната подкрепа също ще се увеличава.


Застрахователните компании също бележат ръст по отношение на желаещите да застраховат най- вече своето имущество. "Забелязва се в последно време, че освен задължителните застраховки, които са такива по закон има ръст и на доброволните застраховки. Още по- добре е, че има ръст и на имуществените застраховки, касаещи жилищни сгради на видинчани. Цената не достатъчна, но тя се определя от пазара. Ако искаш да си в играта трябва да намериш своя ресор." - сподели Христо Байрактаров, управител на видинския клон на голяма застрахователна компания. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26