Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоселяни решават как да помогнат на Хитрино

Ваня Сърбова, председател на клуба на хората с увреждания в Ново село
Снимка: Светла Бондова

Председателката на клуба на хората с увреждания във видинското село Ново село Ваня Сърбова излезе с идея членовете на организацията да съберат домашно приготвени консерви, с които да помогнат на пострадалите от Хитрино. Защото така оцеляваме години наред ние, най-бедният район на Европейския съюз, защото са приготвени по бабини рецепти и с продукти от нашата градина. Защо, обаче, не може да се осъществи тази идея? 

Ваня Сърбова е председател на клуба от една година и няма организационен опит. Първата работа беше да се направи среща в Клуба на пенсионера и лицата с увреждания в Ново село, който обединява три групи - пенсионери, диабетици и хора с други увреждания. Ръководството му има дългогодишен опит, почерпен и от трудовия път на Георги Нинчев - председател на клуба и на Гинка Иванова - председател на организацията на диабетиците. Преди да започне събирането на храни и дрехи, беше решено да се свържем с други организации и инстанции като Община Ново село, на Българския червен кръст във Видин и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Цветелина Петрова - директорът на Областния секретариат БЧК-Видин прие нашата малка делегация и беше така любезна да отговори на всички наши питания, дори най-неудобните. Тя има и практически опит от подпомагането на пострадалите от наводнението в гр. Мизия. Това, което не знаем е, че първо в пострадалите селища трябва да влязат доброволците с метлите и почистващите препарати, за да обработят терена, улиците и домовете. След това отиват специалистите, които описват нуждите от строителство и възстановяване, от храни и дрехи. Едва тогава нашите помощи ще бъдат от полза на пострадалите. Защото къде и как ще бъдат съхранени те в разрушеното селище. Обикновено в първите дни се задействат за помощ структурите на БЧК от най-близките области. Организацията има централни складове с необходими и проверени дрехи и продукти, за да реагира веднага при бедствия. Нещо повече. В по-късен етап, след оценяване на нуждите, се сключват договори за превоз на събраните помощи, за да не се харчат от нашите стотинки. 

Идеята за събирането на домашни буркани инж. Красимира Стойкова - началник на отдел „Контрол по храните“ в ОДБХ- Видин оцени като хубава, но "рискова". Тя се допита до своите колеги в централата, но никой не поема риска да предложи на пострадалите храни, които са приготвени в домашни условия, без да е гарантиран контрол при технологията и спазването на стандартите.

Днес, 16 декември, в Клуба на пенсионера и лицата с увреждания в Ново село ще се съберат ръководствата на трите местни организации на пенсионери и инвалиди, за да изберат нов подход за събирането на помощи - чрез есемеси на тел. 1466, чрез събиране на суми в кутии, които да се преведат по сметка на БЧК, чрез посещения по домовете. Но, нека не забравяме - нашата помощ е нужна на пострадалите не само в първите дни на бедствието, а докато се върнат в руслото на обикновения си живот. Сега са нужни хигиенни и почистващи препарати, после ще потрябват топли дрехи и одеяла, храни, но пакетирани и с документ за произход. Да бъдем съпричастни и да се отзоваваме на акциите на БЧК, защото те се обръщат към нас, когато сме нужни.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40