Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво най-често води до зависимост научиха доброволци

4
Снимка: Радио Видин


Психологът от Общинския съвет по наркотични вещества Боряна Ангелова проведе обучение на тема "Емоции и чувства" сред доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества. Това са най- честите причини да се тръгне по пътя на зависимостите. Психологът представи основните понятия:
 

"Емоция, това е стимул към действие. Тук се има предвид, че когато сме под влиянието на страх, се мобилизираме да действаме. Например, ако пред нас излезе някое животно, емоцията страх ще ни мобилизира да действаме и да избягаме. Също така се смята, че е някакъв смут в съзнанието, страст. Друга дефиниция, която дават за емоцията е, че това е физиологично състояние, но в него организмът не може да остане дълго време, например не можем да се смеем цял ден, но можем да изпитваме чувството удовлетвореност по- дълго време. Формите, чрез които се проявяват емоциите, това може да бъде силно, но всъщност краткотрайно състояние, когато сме под афект или пък дълготрайно емоционално състояние стрес. Дефиницията за стреса е много интересна, защото това не е това, което ни се случва, а начинът, по който ние реагираме на него."   


В обучението се включваха и другите двама психолози на Съвета- Весела Начева и Велислава Цанкова. 


Доброволците направиха психотест, според който те бяха попаднали на самотен остров. Беше им даден списък с 10 неща, които можеха да си пожелаят от вълшебен дух. Имаха право да изберат по две за седмицата. Взетите от тях решения за отделните предмети, с които избраха да си служат младежите, според пирамидата на психолога Ейбрахам Маслоу, им показаха нагледно кои са основните човешки потребности. 


Психологът Боряна Ангелова е от около месец в Общинския съвет по наркотични вещества. Тя е млад човек, току- що е завършила висшето си образование в Благоевград и е избрала да се върне в родния си град, за да се реализира.


"Работя в Общинския съвет по наркотични вещества вече от месец и очакванията, които имах от работата, вече започват да се сбъдват. Получих много знания още в самото начало. Почуствах се на място, защото работата е директно с децата, дори индивидуално с всеки един доброволец. Много ми е приятно да се запозная с тях, да разбера какви са техните проблеми, какви са техните желания, какво искат да научат при нас", разказа Боряна Ангелова.


Днес в "Заедно" говорим и за отбелязването на Световния ден за борба срещу СПИН. Той беше почетен в началото на месец декември от Младежкия съвет по наркотични вещества, като кулминацията му беше Мачът на звездите - една станала традиционна вече спортна проява във Видин. Доброволците през целия ден посещаваха различни институции и раздаваха информационни и  превантивни материали. Дейностите обобщи доброволецът Мелани Георгиева. С нея разговарях по време на откриването на Мача на звездите:


"Младежкият съвет по наркотични вещества за поредна година отбеляза този ден. Първо в 9 часа се разбрахме с всички доброволци да се чакаме пред нашата стая. След това започнахме да обикаляме целия Съвет, после ходихме в радиото, минахме областната, след това ходихме до социалните. Сложихме панделка на всички и ги поканихме на Мача на звездите, който се състои в момента."


Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40