Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е фотографът Златко Ангелов

Носталгично за черно-белите снимки

19
Снимка: Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп" отваряме нашия шарен северозападен сборник с истории за живота на страничка, в която са подредени черно-бели снимки. Можете и вие да ги видите, ако посетите изложбата на нашия земляк Златко Ангелов.  Нарекъл я е той "Носталгично". Фотосите и изрезките от стари вестници са във фоайето на видинския "Държавен архив".

От стените ни гледат със спокойни усмихнати очи наши земляци от края на миналия век. Артисти, работници в някогашния Химически комбинат, спортисти, хора на различна възраст, които подреждат пулса на едно отдавна отминало време. Мъже и жени, които носят с достойнство съдбата и годините си. Деца, които ни омагьосват с прямотата на светлите си очи, пълни с увереност и надежда. Деца, в които някои от порасналите днес видинчани могат да познаят себе си.

Златко Ангелов- Носталгично, афишЕкспозицията съдържа над 60 черно-бели снимки от времето, когато Златко Ангелов документира живота на видинчани през своя обектив. За това време и за онзи сладък вкус на очакването да видиш на монтажната маса дали снимката, която си щракнал, е станала, си говорим с майстора-фотограф. Говорим си с него още и за това как се зарежда лента във фотоапарат, как се проявява филм, какво е това тъмна стаичка, как се копират снимки и най-вече как се раждат идеите в работата на фотографа.

"Аз цял живот работих черно-бяла фотография. Тя беше моето хоби, моята професия, моето сърце. Моето време. И знаеш ли, улисан в това да направя на най-хубавата си снимка, аз не усетих кога дойде време да се пенсионирам. Една идея, друга идея... И аз така и не направих тази снимка. А когато излязох на пенсия, с мен се пенсионира и черно-бялата фотография", казва с кротка усмивка Златко Ангелов.

"Не очаквах, че имам толкова много готови снимки в моя архив. Винаги съм казвал, че архивът на един фотограф са неговите негативи. Но когато се поразрових, се оказа, че съм запазил достатъчно снимки за една изложба. И така подборът беше готов. За аранжирането ми помогна главният редактор на в-к "Видин" Роберт Николаев", споделя Моят събеседник.

Златко Ангелов- изложба Носталгично, личен архивРазглеждаме заедно изложбата. Разказва ми Златко историите на снимките. Заставаме последователно пред триптиха портрети на Димитър Грънчаров; триптиха за зърното, включен в поредица от снимки за хората, земята и хляба. И водата- затворена в старинна кратунка, закачена под астмата в двора на неговия баща. Ето ни и пред триптиха с героя на социалистическия труд Настенка Тодорова.

Следват снимки на работници от нощната смяна, на дяволито усмихнати деца и черно-бели тъжни акценти от природата, снимки от спортния живот на Видин и снимки-усмивки, които закачливо "тълкуват" по един друг начин виждането на Златко Ангелов към нещата от живота. Спираме пред видински залези, изгреви, погледи към реката...

Златко Ангелов- Носталгично, личен архив"Тук, на тази снимка, седнал върху купата с жито, е сегашният главен редактор на вестник "Видин"- Роби. Тогава на четири години. Кой е могъл да очаква тогава какво ще се случи днес?! А то какво се случи? Сам да се аранжира", шегува се майсторът на черно-бялата фотография.

"Обичах да снимам за вестници. За мен беше удоволствие. Липсва ми целият този процес. Снимането. Тръпката- какво ли се е получило?! Тъмната стаичка. Проявяването на филма, копирането на снимките, сушенето, изрязването...", признава Златко и ми разказва стъпка по стъпка как се "вади" от негатива черно-бялата снимка.

"Сега с тези високи технологии... Някога нещата как са започнали? С цял товар стъклени плаки, шишета с емулсии, химикали... Трябвали са няколко човека, за да се направи една снимка. Но каква! Качеството и сега е великолепно на тези стари снимки! След това плаките отстъпват място на фото филма, товарът намалява, а сега вече- всичко е много по-леко за носене и по-лесно за работа. Така е. Всяко нещо е с времето си. Идва с времето си и си отива с него. Империи са идвали и са си отивали от тази земя.

Златко Ангелов- Носталгично, личен архивСега и моят занаят си отива. В архива- където му е мястото. Който проявява интерес- ще намери моите снимки и ще се запознае с тях. И с нас, хората е така. Били сме деца. После родители. После остаряваме и идва време да си отидем. Животът ни преминава и един ден свършва. Затова смятам, че моите негативи ще се запазят единствено в архива. Вярвам, че тук ще се намери начин снимките да бъдат дигитализирани и да са достъпни за всички, които искат да видят през тях моето време", прям и спокоен ми обяснява Златко.

"Съвременната цифрова фотография е много по-достъпна, по-лесна за работа. А всеки търси по-практичното, нали? И аз снимам с новата техника. Но знаеш ли, всеки път, като бръкна в чантата, нещо ми липсва... Къде са ми лентите? Обективите? Броячите? А колко пози ми остават?!... Така е. Питаш какво искам да снимам. Видинските изгреви. Видинските изгреви искам да снимам. Онази огнена пита, която се издига над града. Прекрасно е! И още много други неща. Искам да видя как хората започват да стават по-добри. По-добри хора и по-добри християни", казва моят събеседник.

"На земята мир и между хората- благоволение", както е казано в Библията. Това пожелава на всички майсторът фотограф пред Бъдни вечер и Коледа. Той вече направи своя подарък, като дари на "Държавен архив" Видин всички фотоси от изложбата "Носталгично".

Пълния запис на нашия разговор чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40