Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Има ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство

Ако се стигне до ново правителство, премиерът ще е от РБ, уточни Цветанов

| обновено на 19.12.16 в 17:42
Снимка: БГНЕС
Има ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство, обяви зам.- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след срещата между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Той уточни:

Утре смятам, че ще има повече яснота за възможността да имаме правителство. По думите на Цветанов, ако се стигне до излъчване на правителство, премиерът ще е от Реформаторския блок и не е изключена възможността в него да има министри от ГЕРБ.

Представители на ГЕРБ и РБ преговарят за реализацията на управленския мандат, предоставен на реформаторите от президента Росен Плевнелиев. Срещата, в която се включиха и лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, се проведе в Народното събрание. Премиерът в оставка Бойко Борисов, който през почивните дни обяви, че няма да оглави кабинет с мандата на РБ, не присъства на срещата.

Днес трябва да се изясни дали ще има парламентарно мнозинство, което да потвърди приоритетите на сегашното правителство, заяви преди срещата здравният министър в оставка Петър Москов: За нас е важно има ли програмни цели, около които има мнозинство. Ако има – вървим напред, ако не – здраве.

По-рано днес в централата на СДС се проведе заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, след което стана ясно, че днес ще се състоят и консултации с Патриотичния фронт. Петър Москов допусна разговорите около програмата и приоритетите на бъдещото правителство да продължат през цялата седмица –  т.е. утре реформаторите да не върнат мандата на президента. Москов обяви още, че в последните три дни са водени сериозни, по думите му, разговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт:
Наистина имаме развитие в тази насока, но докато не го обявим формално, това е просто добри намерения от страна и на трите парламентарни групи.

От Гражданския съвет на Реформаторския блок обявиха, че смятат за авантюра опитите за формиране на ново правителство в сегашния парламент. Във Велико Търново депутатът Иван Иванов каза: 
В момента в ход са всички политици на пързалката, сякаш има шейна, която се използва, и който се пусне с нея първи, може би ще спечели, но това е доста трудна ситуация. Така че най-вероятно ще е кабинет "РБ-1", което ще бъде лифтиран вариант на "Борисов-2".

Много преди последния срок за връщането на мандата стана ясно, че ГЕРБ не са склонни да участват в правителство с премиер Бойко Борисов. Заявлението, че няма да оглави нов кабинет, Борисов направи с аргумента, че реформаторите трябва да излъчат премиера и министрите. Реформаторите пък настояват, премиер да е Борисов и по тази тема, като че ли имаше сигнали от страна на премиера в оставка след срещи в Брюксел. От там той призова този парламент да приеме одобреното на референдума изцяло мажоритарно избиране на депутати. Точно по тази тема обаче реформатори и ГЕРБ нямат съгласие. Обединените патриоти също са против идеята на ГЕРБ и представят свои условия за подкрепа на евентуално реформаторско правителство. Държавният глава Росен Плевнелиев призова този парламент да положи усилията за създаването на проевропейско правителство.

Едноседмичният срок за съставяне на кабинет изтича утре. Преди Реформаторския блок мандати от президента получиха и върнаха ГЕРБ и БСП. Според Конституцията при връщане на третия мандат президентът Плевнелиев ще назначи служебен кабинет, а наследникът му Румен Радев следва да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарни избори след встъпването си в длъжност в края на януари.

От звуковия файл можете да чуете коментар на Цветан Цветанов и Найден Зеленогорски.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ДСБ е против ново правителство в това Народно събрание

ДСБ е против ново правителство в това Народно събрание и ако такава сделка бъде направена, народните представители от дясната партия ще напуснат парламентарната група на Реформаторския блок и парламента.  Това заяви във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев..

публикувано на 18.12.16 в 15:56
Петър Москов

Петър Москов: За РБ Изборният кодекс не е единствен мотив за оставане във властта

Реформаторският блок няма място в правителство, чието съществуване е само на база споразумение на промяна в Изборния кодекс, декларира в предаването "Неделя 150" министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов . Запитан дали в името на..

публикувано на 18.12.16 в 11:51