Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-защитена ли е Европа и докъде стигна идеята за обща отбранителна политика

Какво може ЕС, което НАТО не може или не иска в сферата на отбраната? Този ключов въпрос за смисъла на последните инициативи в Брюксел е от съществено значение за естонския евродепутат Урмас Пает от Либералите, автор на резолюция за бъдещето на Европейския съюз по отбраната:

Да не забравяме, че не всички членки на ЕС, членуват и в НАТО. Трябва да включим повече тези страни. Конкретни сфери са заплахите от хибридна война, киберсигурност, енергийна сигурност, подкрепа с цивилни за някои военни последствия, т.нар. Военен Шенген, който ще позволи без повече бюрокрация европейските страни да транспортират военни и техника от една държава в друга. Също така развитие на европейската отбранителна индустрия. Нека да е ясно – каквото и да прави ЕС, то трябва да е ръка за ръка с НАТО. ЕС няма да конкурира Алианса.

Идеята за засилено военно сътрудничество има смисъл, само ако не се дават повече пари, коментира от своя страна колегата на Пает от Германия – Ска Келер, председател на групата на "Зелените" в Европейския парламент:


Едно полезно нещо, което можем да направим в ЕС, би било да спестяваме разходи. Няма логика всички самостоятелно да инвестират във военни способности. Разпределянето и споделянето сред страните-членки би било много смислена политика. Този дебат го водим практически нон стоп. Имаше и конкретни проекти на масата в миналото, но за съжаление ЕК и правителствата продължават да дават предложения за по-скъпи инициативи и повече разходи.

Британският анализатор Джайлс Мерит е доста по-скептичен. На въпроса: "Какво трябва да прави в отбраната ЕС, което НАТО не може?", той отговаря:

Краткият отговор е – нищо! НАТО остава единствената изцяло способна военна организация за опазване на мира. Без сегашния принос на САЩ, НАТО би се превърнал в слаб инструмент за военна политика. Спомнете си операцията срещу Либия преди 5 години – ние европейците нямаше да се справим сами без американските военновъздушни сили, без способностите им за презареждане в небето на самолетите, без американското разузнаване. Идеята, че ЕС някак си би могъл да се превърне в ефективна бойна сила само с един замах на химикалката от европейските министри – е абсурдна.

Цялото интервю с Джайлс Мерит, Ска Келер и Урмас Пает можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!