Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще запазим от Старата 2016-та и какво очакваме от Новата 2017-та година?

На прага на годините 2016-2017

| обновено на 31.12.16 в 18:50
7
Снимка: Ваня Минева

В днешния съботен късен следобед в "Калейдоскоп" се сбогуваме с отиващата си 2016 година и казваме "Добре си ни дошла!" на Новата 2017 година. Каква година изпращаме- премерена в делови, в астрален, в делничен, в човешки план- това попитах видинчани, като поисках от моите събеседници да ми кажат поне едно хубаво събитие, с което ще запомнят отиващата си 2016-та. Отговорите бяха пъстри- като живота ни...

"А сега, де! Не се сещам за нищо открояващо се! Нито хубаво, нито лошо... Грижите за родената в края на миналата година дъщеричка бяха най-хубавите ни изживявания от 2016-та. Нашата Симона. Надявам се всички да сме живи и здрави. Тя да има хубаво детство. О, беше отлична година- и в личен, и в професионален план. Имах възможност да пътувам- бях в Русия. Искам така да обичаме живота и ние- там не е по-лесно място за живеене, но умеят да обичат живота и да му се радват. Както и кубинците- усмихнати, спокойни, топли. Нека да се усмихваме повече. Да сме добронамерени и светли хора. Парите не са всичко", поръчаха видинчани.

Нова година Видин, архив"Беше добра година, защото моите хора са в чужбина и така и аз живея по-леко. Отвориха се нови пет пенсионерски клуба във Видин. В града е добре, но по селата живеят лошо- в страх от крадци и побойници. Направиха ремонт на доста улици- това е добро като оценка за годината. Мисля, че почнахме малко повече да се усмихваме един на друг. Това е добро", казаха още наши съграждани на различни възрасти.

Нова година Видин, архив"Аз живея в Германия и съм щастлива, че тази новогодишна нощ ще сме заедно тук, в България, във Видин, цялото ни семейство. Пожелавам на всички мои сънародници да мислят повече за малките неща, които носят радост на човека. Да, парите са важни. Но нали работим за тях, за да живеем добре? Ако не сме с близките си и не сме щастливи дори на празниците, какво от това, че изкарваме добри пари... Здраве и щастие желая на всички и нека всеки да успее повече време да бъде с най-близките си. Според мен това са най-важните неща. И да се обичат. Нека се обичат. Нека новата година да бъде по-добра от всички стари", припомниха наши земляци, които живеят в чужбина.

Нова година Видин, архив"На всички, които тази нощ са на работа- нека не забравят, че всяка професия е важна и когато си полезен на хората, това е добра съдба. Аз често работя на празници и вярвам, че това е добро. Ще съм с телефона в джоба. Ще чуя своите хора преди часовникът да отброи последните минути от старата. Хората, които работят в тази нощ, правят празника на другите спокоен и светъл и така са част от доброто чувство на другите. Нека са усмихнати и спокойни, нека имат повече работа тези в услугите и по-малко тези от Спешната помощ, полицията, пожарната. Нека имат работа в Родилното- това е добра поличба- да се родят бебенца на Нова година. Казвам го с най-добри пожелания към всички. Желая им светли празници", казаха лекари, фармацевти, охранители, хора от сферата на услугите, които и тази нощ са на вахта.

Нова година Видин, архив"За мен и моето семейство искам новата 2017 година да е по-добра от миналата. Здраве и успех и на никого да не се случва нищо лошо. Да сме повече време заедно. Да няма тъжни хора. Да има много подаръци под елхата. Всички да са живи и здрави. Учениците да имат само хубави оценки. Късмет да имаме. Да сме живи и здрави. Посрещнете новата година с добри очаквания, за да ви намери късметът. На мен и моето семейство желая здраве, щастие, късмет, пари. Нека желанията, добрите желания, се сбъдват! На себе си и на всички пожелавам да са здрави и щастливи, никога да не се отказват, да вярват в това, което искат и да правят това, което могат. Щастлива нова година", пожелаха децата на Видин.

Нова година Видин, архив"Нека целият свят да е здрав и щастлив", лаконична бе десетгодишна усмихната наша землячка, която подаряваше рисувани от нея картички на благотворителна инициатива в навечерието на празника.

"Кураж", пожела на всички българи актьорът и режисьор Ивайло Христов.

В последните дни на декември 2016 година държавното кормило на Бългapия държи пpaвитeлcтвo в ocтaвĸa, а през новата ни очакват пpeдcpoчни парламентарни избopи. Новият президент Pyмeн Paдeв ще поеме задълженията си от 22 янyapи 2017 година, а шест дни по-късно, от 28 януари, ще навлезем в годината на Червения огнен петел, според китайския календар. България обкрачва от едната в другата година с гласувани-недогласувани закони във важни сфери от нашия живот- образование, здравеопазване, закон за движение по пътищата... В новата година се прехвърлят проблемите с бежанската криза, недовършените анализи за причините за трагедията в Хитрино, тихият ропот на хората срещу ниския социален статус у нас.

Голямата награда "Човек на годината 2016" в класациите на Българския Хелзинкски комитет за принос към човешките права получи журналистът от БНР Надежда Цекулова.

За 11-а поредна година списание "Gracia" отличи дамите с най-големи заслуги към обществения живот в България и връчи 13 приза "Жена на годината"- сред отличените дами имаше актриси, телевизионни водещи, лекари, дизайнери, певици, дами от високия бизнес. На церемонията най-много овации събра Великолепната петорка от Рио- Ансамбълът по художествена гимнастика- "златните момичета" на България. Олимпиадата в Рио донесе на лекоатлетката Мирела Демирева приза "Спортист номер 1 на България за 2016-а година", за спечеления през лятото сребърен медал в скока на височина.

Какви събития белязаха 2016-та по Света? Според Оксфордския речник думата "пост-истина" стана дума на годината. Физици доказаха съществуването на гравитационните вълни- научно събитие, предсказано от Айнщайн в неговата Обща теория на относителността още през 1915 година! Светът заговори за пътуване до Марс като за съвсем реална туристическа дестинация. В медицинските среди се заговори за "дизайнерски бебета" с променен генетичен код... Нобелова награда за литература получи Боб Дилън. Но в същото време групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нови многобройни нападения- в терористични атаки загинаха 86 човека в Ница, Франция; 49 в Орландо, САЩ; 32 в Брюксел, Белгия. Десетки станаха жертви на кървави атентати в Германия и Турция, в Буркина Фасо и Кот д'Ивоар. През юни 2016-та година 52% от британците гласуваха на референдум за излизане на страната от Европейския съюз. На 8 ноември милиардерът републиканец Доналд Тръмп, 70-годишен богаташ без никакъв политически опит, бе избран за президент на САЩ.

На 25 ноември на 90-годишна възраст почина Фидел Кастро- наричан Бащата на Кубинската революция и запомнен с факта, че се противопостави на общо 11 президенти на САЩ. Отиде си бившият израелски президент, три пъти премиер и министър в общо 12 кабинета- Шимон Перес. На Коледа спря да бие сърцето на британската рок легенда Джордж Майкъл- след 36 години на световната сцена, с над 100 милиона продадени албума. През 2016 година в Отвъдното прекрачиха обичани музиканти, актьори и писатели- магьосниците на музикалната сцена Дейвид Боуи и Ленард Коен, магьосникът от филмите за Хари Потър- Алън Рикман, легендарната принцеса Лея от "Междузвездни войни"- Кари Фишър, авторът на "Името на розата" и "Махалото на Фуко" Умберто Еко, авторът на "Да убиеш присмехулник" Харпър Лий, драматурзите Едуард Олби и Дарио Фо. Преминаха в Отвъдното незабравимите Еторе Скола, Алвин Тофлър, Бъд Спенсър, последният от "Великолепната седморка"- Робърт Вон, легендарният продуцент на The Beatles сър Джордж Мартин, китаристът и автор на повечето от хитовете на The Eagles- Глен Фрай, музикалната легенда Принс. Слезе от ринга завинаги епохата в бокса Мохамед Али.

От България към вечните полета поеха авторът на крилатата фраза "Да, да, ама не!" журналистът Петко Бочаров и човекът парламент Гиньо Ганев, легендата на БНТ Никола Филипов, писателите Никола Радев и Петър Манолов, актрисата Ани Бакалова и изигралият Левски Илия Добрев, режисьорите Юлия Огнянова и Вълчан Вълчанов, пианистът Васил Пармаков, голямата актриса на малките роли Надя Петрова- спомнете си я в "Опасен чар" и "Адио Рио", певецът на горчивото виното и прекрасната любов Ефтим Ефтимов, големият глас на България и Егея Любка Рондова, актьорът с най-плахата и топла усмивка- Никола Анастасов, незабравимият централен защитник на българските лъвчета- големият Трифон Иванов, певецът на младостта Бисер Киров... Нека ги помним като обичани хора и българи.

Върти се калейдоскопът на живота. Дните идват и отминават. В края на годината нека без тъга, а с мъдрост и усмивка, както казваше нашият земляк Йордан Радичков, да отлеем глътка вино за тези, които отидоха в Отвъдното и да отпием за всички, които сме в Отсамното и ги помним. Защото човекът е жив, докато е жив споменът за него. Нека пазим спомените за големите българи- те са нашето богатство.

Да... "Върти ни животът...", казва поетът Борис Христов в стихотворението си "Вечерен тромпет". Редуват се дните. И с всеки следващ по нещо губим, но и по нещо получаваме...

И така, какво да очакваме от 2017 година? Нека в празничната нощ се позабавляваме и хвърлим един поглед към китайския календар, според който 2017-та е Годината на Червения огнен петел. Тя започва от 28 януари 2017 и продължава до 15 февруари 2018. Това е годината, в която ще трябва да работите усърдно и да бъдете търпеливи в постигането на целите си. Червеният петел е управляван от огнен елемент и това е време, което трябва да бъде прекарвано в усамотение и хармония с приятелите и семейството. Лунната 2017 година има свои късметлийски цветове. Ако използвате тези благоприятни цветове в ежедневието си, всичко, което ви интересува, ще се случва по начина, по който искате. С други думи, те са като талисман, благославящ ви с изобилие и просперитет. Тъй като елементът на Китайската 2017 година е червено, не използвайте този цвят в облеклото и аксесоарите. Червените камъни като рубин, гранат и розов топаз също е добре да бъдат избягвани. Вместо това е добре да се спрете на цветове, които се съчетават с червеното и огнения елемент. Земните цветове като кафяво и жълто са най-подходящи за всичките 12 знака на китайския зодиак. Според китайската астрология, годините на петела са известни като изпълнени с честност и ефективност. Усилената работа е ключът към постигане на успехи. Прогнозите сочат, че периодът може да бъде благоприятен за вашата кариера и финансови инвестиции. Но обмисляйте бизнес начинанията си добре, ако искате да се възползвате от най-печелившите периоди. Професионалните отношения ще са ползотворни. Но не усложнявайте нещата с прекалено мислене и анализиране. Не се отдавайте на рискови и сенчести сделки, колкото и съблазнително да звучат. По отношение на здравето- опитайте алтернативни лечебни терапии, за да държите стреса надалеч и да успеете да използвате потенциала си изцяло. Годината ще бъде добра за необвързаните хора- те биха могли да се задомят, защото годината на Петела е благоприятна за брака и връзките. Младите новобрачни могат да планират създаване на потомство. За да сте сигурни, че късметът ще е с вас, запомнете! Лилавите нюанси ще бъдат късметлийски, успех ще носят аметистът и топазът. И най-важното! Старайте се да мислите позитивно във всяка ситуация, да подхождате със спокойствие и търпение. Това са качества, които винаги работят за вас.

Какво още е добре да знаем за настъпващата 2017 година? И така, да преценим, какво ще вземем със себе си в Годината на Петела и какво да заобиколим?

Водолей- постигане на целта, изпълнение на съкровени желания. Да се внимава за пречки от страна на роднини. В семейството нещата са същите, обаче има вариант за един бурен флирт за някои от водолейките. Риби- решаване на семеен проблем, свързан със земя и наследство. Откриване на собствен бизнес. Кредит от банка трябва да се взема много внимателно. Иначе има опасност да останете на улицата и без гащи. Овен- издигане в служебната кариера. За свободните професии и не толкова свободните- решаване на финансов проблем, който ги мъчи отдавна- социалната осигуровка. И здравната също. Телец- решаване на здравословни проблеми и сполучлив брак. Годината е доста добра за Телеца. Близнаци- страхотен финансов удар и блестяща кариера. В любовта да са предпазливи, за да не я загубят. Раци- намиране на своето истинско място под слънцето и неочаквани пари. Стига им толкова. Лъв- най-доброто в живота- здраве, щастие, късмет, кариера, финансова стабилност, лично щастие- за този огнен знак Петелът се грижи с най-голяма любов. Дева- дългоочаквано решаване на тежки проблеми и най-накрая- светлина в живота. Везни- ще решат накрая какво искат от живота и с това ще улеснят околните безкрайно. Скорпион- има две зодии- Скорпиони и ухапани от тях. Тази година ухапаните ще са по-малко. Иначе на Скорпионите им върви винаги, защото използват ума си за решаване на проблеми. А не хленчат. Стрелец- тази енергийна огнена зодия не бива да бъде подценявана. Ако тя отговаря на същността си- мощ, сила, енергия, тя ще преодолее планини и ще прекоси морета. И ще постигне своето. За съжаление, нищо няма да им бъде поднесено на тепсия. Но пък всичко, за което ще се борят, ще го постигнат. Козирог- тази година ще е преломна в живота им. Ще си заминат неприятностите, ще се решат сериозни проблеми и ще настъпят мир и тишина. За тези, които вече отдавна са решили своите проблеми, годината на Петела ще е много мощен старт и успех абсолютно във всички начинания.

И не забравяйте! Нашата съдбата зависи само от нас и от нищо друго. Ако човек приеме тази даденост, той ще е сам стопанин на своя живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40